bsen
bsen

Naša priča

Agencija Lokalne Demokratije (LDA) Mostar
Tko smo?

LDA Mostar

Agencija lokalne demokratije Mostar, od svog osnivanja u novembru 2004. godine, djeluje kao lokalno registrovana neprofitna nevladina organizacija uz podršku svojih partnera, te u saradnji s drugim Agencijama i Europskom asocijacijom  za lokalnu demokratiju (ALDA). Upravo ova saradnja, kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, omogućila je brojne aktivnosti i projekte korisne za razvoj lokalne zajednice i njeno uključivanje u procese na regionalnom nivou.

Aktivnosti LDA Mostar, s ciljem stvaranja aktivnijeg građanstva s jedne strane, i transparentne i odgovorne lokalne vlasti s druge strane, fokusirane su na razvoj modernog demokratskog društva. Unapređenjem dijaloga između građana, njihovih interesnih grupa i politički izabranih donosioca odluka na lokalnom nivou, LDA radi na stvaranju aktivnijeg građanstva i transparentne i odgovorne lokalne vlasti..

Snažno posvećena različitosti i inkluziji, LDA Mostar aktivno uključuje i podržava podzastupljene grupe u izgradnji zajednice i omogućava mladim ljudima da postanu nosioci promjena u svojim zajednicama.

Posvećeni smo

KLJUČNE AKTIVNOSTI

Izgradnja kapaciteta

Jačanje institucionalnih kapaciteta javnih službenika i unapređenje područja djelovanja organizacija civilnog društva, uz istovremeno olakšavanje saradnje i dijaloga između građana i lokalnih vlasti.

Građansko učešće

Podrška kreiranju demokratske politike kroz uključivanje građana u procese javnih odluka na različitim nivoima.

Provedba programa dodjele bespovratnih sredstava

Pratili i evaluirali preko 50 dodijeljenih grantova lokalnim organizacijama civilnog društva koje podržavaju političko učešće žena, inkluziju, obrazovanje mladih, turizam i razvoj poljoprivrede u vrijednosti višoj od 250 000 €.

Preko 200 partnera iz 22 evropske zemlje

NAŠA MREŽA

Program Agencija lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu osnovan je 1992. godine od strane Kongresa Vijeća Evrope, kao program potpore jačanju lokalne demokratije, poštivanja ljudskih prava i daljnjeg održivog razvoja. Danas postoji 15 aktivnih Agencija za lokalnu demokratiju sa sjedištem na Zapadnom Balkanu, Istočnoj Evropi i Sjevernoj Africi koje koordinira ALDA, te tri LDA – operativni partneri sa sjedištem u Hrvatskoj.

Agencije funkcioniraju kao samoodržive, lokalno registrovane nevladine organizacije, ali se zbog međunarodnog okvira unutar kojeg su operativne, razlikuju od drugih nevladinih organizacija. LDA razvijaju partnerstva s lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama iz cijelog svijeta. Zapravo, Agencije lokalne demokratije izgrađuju partnerstva s lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama iz cijele Evrope, time dajući čitavoj mreži direktan pristup međunarodnoj strukturi kroz potporu ALDA-e, Vijeća Evrope i Evropske unije.

0+
Projekta
0+
Učesnika
0+
Korisnika
0+
Partnera