bs
bs

Oko 120 srednjoškolaca iz Konjica, Čapljine i Mostara prošlo obuku za samostalan istraživački pothvat u svojim lokalnim zjednicama

Zaintrigirati mlade ljude za istraživanje i potaknuti ih da budu pokretači promjene u vlastitim zajednicama nije lako. Međutim, mlade nikada ne treba podcijenjivati. Dokazali su to i srednjoškolci iz Konjica, Čapljine i Mostara koji su kroz prvi krug radionica temeljenih na PAR istraživačkoj metodologiji vrlo brzo svladali alate i metode prikupljanja i analize podataka. I ne samo to, shvatili su cilj koji je pred njima, a to je da će na temelju informacija koje samostalno prikupe i analiziraju dobiti širu sliku svoje lokalne zajednice, te ujedno, iskristalizirati potrebe, probleme i izazove koje stoje pred njom.

Tako smo u sklopu projekta, simboličnog naziva ”Let's debate change” / ‘’Razgovarajmo o promjenama’’, april posvetili radu sa 120 srednjoškolaca iz 6 srednjih škola s područja tri spomenuta grada. Pa krenimo redom. U Konjicu smo 8. i 9. aprila otvorili prvi krug radionica sa Gimnazijalcima i učenicima/ama Srednje strukovne škole u Konjicu. Zatim smo se uputili u sunčanu Čapljinu gdje smo 11. i 12. aprila Gimnazijalce i učenike/ce Srednje strukovne škole Čapljina upoznali s PAR metodologijom, da bi na kraju, 18. i 22. aprila, istraživačka znanja prenijeli i učenicama i učenicima Srednje turističko – ugostiteljske škole Mostar i Srednje građevniske škole Mostar.

Važno je napomenuti da su ovi mladi ljudi vrlo brzo upili novostečena znanja i počeli ih primjenjivati na terenu. Da stvar bude jasnija, PAR je engleska skraćenica od ”Participatory Action Research” što bi u prijevodu značilo ”Istraživanje kroz participativno djelovanje”. Ovi mladi istraživači tako su kroz PAR metodologiju naučili ne samo istraživačke alate i njihovu primjenu nego i način kako rezultate istraživanja uputiti široj lokalnoj zajednici kroz participativno djelovanje.

U maju započinjemo s novim krugom radionica gdje ćemo se pozabaviti dubljom analizom istraživanja. Nakon što provedu istraživanje i detektiraju najvažnije probleme, srednjoškolci iz Konjica, Čapljine i Mostara će u narednim fazama projekta svoje pronalaske, opažanja i potencijala rješenja formulirati u vidu preporuka. Te će preporuke dostaviti svojim lokalnim vlastima na razmatranje. Na taj način ne samo da će biti glas zajednice kroz istraživanje, nego će naučiti i mehanizme i načine sudjelovanja u kreiranju i donošenju odluka na lokalu.

Važno je napomenuti da su pridruženi partneri projekta gradovi Konjic, Čapljina i Mostar. S obzirom da je u sva tri navedena grada u procesu izrada Strategije za mlade, podatci dobiveni kroz aktivnosti projekta mogu biti dobri izvrsni inputi pri kreiranju Strategija.

Ova aktivnost je dio projekta Let's debate change kojeg financira Švicarska razvojna organizacija ”Solidar Suisse”, a provodi Agencija lokalne demokratije iz Mostara.

Projekt ima za cilj jačanje angažmana mladih u javnom zagovaranju i stvaranje konkretnih promjena u tri grada u BiH, uz podršku lokalnih vlasti u tim gradovima.

 

 

Related Posts