bs
bs

Aktivnosti Fondacije Anna Lindh

Predstavnici LDA Mostar sudjelovali u aktivnostima Anna Lindh fondacija

Anna Lindh Fondacija (ALF) i ove je godine ogranizirala i provela veliki broj aktivnosti kroz svoju Mrežu koja broji 42 članice. Tijekom 2017. godine dvoje predstavnika Agencije lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) sudjelovalo je na ALF aktivnostima pod nazivom 3.S. za međukulturalnu edukaciju građana koji su se odigrali tijekom mjeseca augusta/kolovoza u Tangeru (Maroko), te tijekom septembra/rujna u Bursi (Turska).
Inače, aktivnost 3.S. za međukulturalnu edukaciju građana implementirana je od strane turske ALF Mreže u suradnji sa ALF Mrežama iz Bosne i Hercegovine, Maroka, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva, a osim u Turskoj i Maroku organizirana je i u Mazara de Vallo (Italija).

U Tangeru je spomenuta aktivnost započela seminarom pod naslovom “Kulturna različitost za međukulturalnu edukaciju građana”. Seminar je imao za cilj istražiti različitost iz različitih kuteva, s posebnim osvrtom na harmoničan suživot manjina i različitih religija u Tangeru, kako bi promovirao model upravljanja međukulturalnim različitostima u svrhu postizanja sustava jednakopravne interakcije među ljudima različitih kultura i podijelio kulturne izričaje kroz dijalog i zajedničko poštovanje.Posebna pozornost je data interakciji sudionika seminara sa loklanim stanovništvom, i na neformalni i na formalni način.

“Posebno su me se dojmile Outdoor radionice na kojima se učesnici upoznaju sa marokanskom kulturom kroz zadatke da pronađu određena kulturno – historijska mjesta služeći se samo šturim poznavanjem arapskog jezika, da kupe određene namirnice s ograničenom količinom novca cjenkajući se i koristeći samo šturi arapski, te da dobiju mišljenje od lokalnog stanovništva o identitetu”, izjavio je predstavnik LDA Mostar po povratku iz Maroka.

“Seminar za kreativno i socijalno poduzetništvo u svrhu bolje međukulturalne integracije” u Bursi bio je zadnja od aktivnosti 3.S. za međukulturalnu edukaciju građana.Tijekom prva dva dana seminar se fokusirao na međukulturalnu edukaciju građana kao ključnog koncepta njegovanja društveno-kulturalne intergracije i dubljeg i uzajamnog razumijevanja među ljudima sa različitim kulturnim pozadinama. Jedna od sjednica je također posvećena Međukulturalnoj pismenosti i različitim perspektivama koje bi naglasile sličnosti i razlike između različitih euromediteranskih kultura. Sudionici aktivnosti imali su se priliku susresti i sa sirijskim izbjeglicama i iz prve ruke vidjeti što oni proživljavaju. Trening je završen radionicom koja je u praksu prenijela vještine i kompetencije koje su sudionici stekli tijekom kursa.

“Seminar u Bursi je za mene bio izvanredna prilika za stjecanje novih znanja o interkulturalnosti. Sada znam da sam na pravi način iskoristila tu priliku i da ću se truditi sva stečena znanja i iskustva usmjeriti ka rješavanju problema u svojoj zajednici”, utisak je predstavnice LDA Mostar po povratku iz Burse.

Related Posts