bs
bs

Co-working u centru pažnje – Da li može pomoći mladima da pristupe tržištu rada?

Co-working u centru pažnje – Da li može pomoći mladima da pristupe tržištu rada?

Treći međunarodni sastanak projekta INCOME održan je od 10. do 11. decembra / prosinca u mjestu Schio (Italija), koji je održao Megahub – Samarcanda. Događaj je bio dobra prilika da svi partneri i lokalni akteri prođu kroz sve ono što je naučeno o saradnji tokom putovanja i razmišlјanja o budućem razvoju i potencijalnim kooperacijama.

Događaj je okupio svih devet partnera u projektu, mješovitog konzorcija koji se sastojao od organizacija civilnog društva, općina, partnerskih centara, a koordinirao ga je Fargfabriken, vodeći akter u oblasti savremenih kulturnih izraza. Inspirativni dvodnevni događaj započet je posjetom Megahubovog fablab-a i co-working prostora gdje lјudi mogu pristupiti fizičkim prostorima i tehnologijama za kreiranje i izlaganje svojih radova, kao i obučavanju i tutorstvu, ali i da stupe u kontakt s relevantnim vršnjacima za uzajamnu saradnju.

Partneri su razgovarali o prekretnicama i izazovima projekta, koji je imao veoma ambiciozni i klјučni cilј – razumijevanje da li i kako višestruki fenomen co-working-a može podržati pristup mladih u Evropi na tržištu rada. Partneri su iskusili saradnju i iskustva drugih aktera kroz job-shadowing aktivnosti. Nјihove misli i refleksije, zajedno s preporukama za rad na zajedničkom radu, bit će uklјučene u posljednju publikaciju, koja je sada u fazi izrade.

Tokom javnog događaja s lokalnim partnerima zainteresovanim za temu, predstavlјeni su glavni nalazi. Tada su svi učesnici radili zajedno na radionicama s cilјem analize dobrih i loših strana co-workinga i koristi u oblasti umjetnosti i tehnologija, kao i strategija za pobolјšanje co-working iskustva i finalnih proizvoda.

Uprkos ne-monolitnom značenju koncepta co-workinga, postoji široka saglasnost da se može iskoristiti za suzbijanje nezaposlenosti među mladima i drugim društvenim grupama.

Tekst u originalu pročitajte više na sljedećem LINKU, a kao i više o INCOME projektu , koji finansira Evropski program Erasmus +

Related Posts