bs
bs

Konferencija ”Njegujmo naše nasljeđe”

Grad Mostar poziva sve zainteresirane građane na konferenciju pod nazivom ”Njegujmo naše nasljeđe” koja će se održati danas, 29.12.2021. godine u periodu od 18:00 do 19:00 sati u Muzičkom centru Pavarotti u hibridnom obliku. Konferencija je organizirana u sklopu obilježavanja dodjele nagrade Prijestolnica dijaloga Euro-mediteranske regije 2021. koju je ove godine Anna Lindh Fondacija uručila Gradu Mostaru.
Organizacijom konferencije stvara se dodatni prostor za razmjenu primjera dobre prakse iz drugih gradova i zajednica. Na taj način želi se uhvatiti dah prostora i vremena drugih zajednica i biti dio šire obitelji međukulturalnog dijaloga.
Sudionicima događaja će se obratiti glavna savjetnica Grada Mostara, Radmila Komadina, predstavnik Anna Lindh Foundation – Bosnia & Herzegovina , Miralem Turšinović, regionalni koordinator za Južnu Europu i Mediteran Organizacije gradova svjetske baštine OVPM OWHC OCPM, Rafael Perez de la Concha Camacho, zamjenik gradonačelnika Općine #Limassol, Neophytos Charalambides, direktorica Muzičkog Centra Pavarotti, Tajma Guzin, te voditeljica operacija i interkulturalnih istraživanja pri ALF-u, Eleonora Insalaco.
U sklopu konferencije bit će premijerno prikazan teaser filma ”Grad koji govori”.
Nagrada Prijestolnica dijaloga Euro-mediteranske regije je inicijativa Anna Lindh Fondacije, kao prve institucije za promicanje interkulturalnog dijaloga u euro-mediteranskoj regiji.
Nagrada je zamišljena kao međunarodno priznanje za gradove koji su implementirali ili pokrenuli interkulturalne politike i akcije te imaju viziju poboljšanja kulturne raznolikosti, međukulturalnih odnosa i saradnje u euro-mediteranskoj regiji uspostavljanjem saradnje između različitih dionika procesa. Nagrada ima za cilj odati priznanje multikulturalnim gradovima i gradovima koji imaju viziju, koji provode interkulturalne politike i podržavaju interkulturalne inicijative u smislu razvoja društvene i kulturne saradnje. Višestoljetna izgradnja dijaloga, zajedničkog života isprepletenih tradicija i običaja, te poseban napor i trud koji je Mostar uložio u poslijeratnom periodu, uključujući i proces obnove Starog mosta te obnove dijaloga između građana Mostara, u konačnici je nagrađen ovim velikim priznanjem.
𝗘𝘂𝗿𝗼𝗠𝗲𝗱 𝗖𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹 𝗳𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗮𝗹𝗼𝗴𝘂𝗲 𝗔𝘄𝗮𝗿𝗱 financira Europska Unija 🇪🇺.

Related Posts