bs +387 36 333-830 Fra Ambre Miletića 30, 88000 Mostar

Konferencija ”Njegujmo naše nasljeđe”

Grad Mostar poziva sve zainteresirane građane na konferenciju pod nazivom ”Njegujmo naše nasljeđe” koja će se održati danas, 29.12.2021. godine u periodu od 18:00 do 19:00 sati u Muzičkom centru Pavarotti u hibridnom obliku. Konferencija je organizirana u sklopu obilježavanja dodjele nagrade Prijestolnica dijaloga Euro-mediteranske regije 2021. koju je ove godine Anna Lindh Fondacija uručila Gradu Mostaru.
Organizacijom konferencije stvara se dodatni prostor za razmjenu primjera dobre prakse iz drugih gradova i zajednica. Na taj način želi se uhvatiti dah prostora i vremena drugih zajednica i biti dio šire obitelji međukulturalnog dijaloga.
Sudionicima događaja će se obratiti glavna savjetnica Grada Mostara, Radmila Komadina, predstavnik Anna Lindh Foundation – Bosnia & Herzegovina , Miralem Turšinović, regionalni koordinator za Južnu Europu i Mediteran Organizacije gradova svjetske baštine OVPM OWHC OCPM, Rafael Perez de la Concha Camacho, zamjenik gradonačelnika Općine #Limassol, Neophytos Charalambides, direktorica Muzičkog Centra Pavarotti, Tajma Guzin, te voditeljica operacija i interkulturalnih istraživanja pri ALF-u, Eleonora Insalaco.
U sklopu konferencije bit će premijerno prikazan teaser filma ”Grad koji govori”.
Nagrada Prijestolnica dijaloga Euro-mediteranske regije je inicijativa Anna Lindh Fondacije, kao prve institucije za promicanje interkulturalnog dijaloga u euro-mediteranskoj regiji.
Nagrada je zamišljena kao međunarodno priznanje za gradove koji su implementirali ili pokrenuli interkulturalne politike i akcije te imaju viziju poboljšanja kulturne raznolikosti, međukulturalnih odnosa i saradnje u euro-mediteranskoj regiji uspostavljanjem saradnje između različitih dionika procesa. Nagrada ima za cilj odati priznanje multikulturalnim gradovima i gradovima koji imaju viziju, koji provode interkulturalne politike i podržavaju interkulturalne inicijative u smislu razvoja društvene i kulturne saradnje. Višestoljetna izgradnja dijaloga, zajedničkog života isprepletenih tradicija i običaja, te poseban napor i trud koji je Mostar uložio u poslijeratnom periodu, uključujući i proces obnove Starog mosta te obnove dijaloga između građana Mostara, u konačnici je nagrađen ovim velikim priznanjem.
𝗘𝘂𝗿𝗼𝗠𝗲𝗱 𝗖𝗮𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹 𝗳𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗮𝗹𝗼𝗴𝘂𝗲 𝗔𝘄𝗮𝗿𝗱 financira Europska Unija 🇪🇺.

Related Posts