+387 36 333-830 Fra Ambre Miletića 30, 88000 Mostar

Vijećnik – Građanin

Trajanje projekta:15/12/2009 - 15/12/2010
Donator:Fond otvoreno društvo BiH / Regija Puglia (Italija)
Aplikant:Agencija lokalne demokratije Mostar (Mostar / Bosna i Hercegovina)
Tags, , , , , ,

Vijećnik - Građanin

Trajanje projekta: 15/12/2009 – 15/12/2010

Donator: Fond otvoreno društvo BiH / Regija Puglia (Italija)

Aplikant: Agencija lokalne demokratije Mostar (Mostar / Bosna i Hercegovina)

Partneri: Gradsko vijeće Grada Mostara; Gradska uprava Grada Mostara

Cilj: Ojačati proces demokratizacije i izgradnje kapaciteta lokalnih vlasti i civilnog društva kroz podršku Resursnom centru za demokratiju radi promovisanja održivog neposrednog učešća građana u procesima odlučivanja u gradu Mostaru. 

Specifični ciljevi:

 • Povećati učešće građana, metodologijom/pristupom od dna ka vrhu u procesu donošenja odluka.
 • Unaprijediti komunikaciju između građana i Gradskog vijeća Grada Mostar putem povećanja transparentnosti, odgovornosti i interakcije vijećnik – građanin.
 • Ojačati kapacitet građana u zagovaranju svojih interesa i prava.
 • Ojačati kapacitet lokalnih zvaničnika – vijećnika u Gradskom vijeću Grada Mostara

Ciljne skupine:

 1. Direktni korisnici:
 • Građani grada Mostara (nastanjeni u 6 pomenutih gradskih područja, odnosno 42 Mjesne zajednice);
 • Gradsko vijeće Grada Mostara.
 1. Indirektni korisnici:
 • predstavnici vlasti drugih opština, koje bi isti mogle koristiti kao primjer dobre prakse.
 • NVO predstavnici,
 • građani drugih Općina Federacije BiH.

Najvažnije aktivnosti: 

– Istraživanje utjecaja mjesnih zajednica na rad Gradskog vijeća i Gradske uprave, utvrđivanje stvarnih potreba građana, te izrada liste prioritetnih problema unutar 43 mjesne zajednice u 6 gradskih područja Grada Mostara: Uposlenici LDA su tokom proteklih mjeseci posjetili svih 6 Gradskih područja te održali sastake sa šefovima Gradskih područja i povjerenicima Mjesnih zajednica (MZ).

Tom prilikom povjerenicima MZ pojašnjeni su svrha i ciljevi projekta “Vijećnik – Građanin”, također povjerenici MZ, kao relevantni uzorak za spomenuto istraživanje, ispunili su anketne upitnike. Obrađeni rezultati, analize i zaključci ovog istraživanja uručeni su vijećnicima Gradskog Vijeća Grada Mostara i funkcionerima Gradske Uprave Grada Mostara.

– Organizacija sedam javnih tribina u Gradskim područjima: Na tribinama sudjeluju građani i gradski vijećnici, izabranici gradskih područja u Gradskom Vijeću. Ova aktivnost podrazumjeva po jednu javnu tribinu u svakom od 6 Gradskih područja, kao i jednu finalnu tribinu koja će okupiti sve političke stranke koje participiraju radu u Gradskog Vijeća Grada Mostara. Na tribinama, u izravnoj komunikaciji sa vijećnicima, građani svoje probleme i upite, a vijećnici objašnjavaju rad i ulogu Gradskog Vijeća Grada Mostara i odgovaraju na postavljena pitanja.

Nakon provedenog istraživanja i održavanja sedam javnih tribina, bit će izdana publikacija koja će moći poslužiti kao platforma za rad Gradskog vijeća Mostara u 2011. godini.

Osim ovih aktivnosti, projekat “Vijećnik – Građanin” sprovodi konstantnu promociju Komunikacijskog sistema Gradskog Vijeća ParlaNet-a, besplatnog pravnog savjetovališta za građane u prostorijama LDA Mostar i drugih aktivnosti u sklopu projekta “Vijećnik – Građanin”