bs +387 36 333-830 Fra Ambre Miletića 30, 88000 Mostar

Poziv za učešće na radionici za djecu “Prozor mog života”

Poziv za učešće na radionici za djecu “Prozor mog života”

Centar za Arhitekturu, Dijalog i Umjetnost ADA Mostar i Agencija lokalne demokratije Mostar organiziraju jos jednu radionicu za nase najmladje, one koji su trenutno u Mostaru i provode dio raspusta kuci. kako bismo im ga ucinili zanimljivijim i malo drugacijim, odlucili smo upriliciti jos jednu u nizu kreativnih interaktivnih radionica. ovaj put u pitanju je radionica za djecu „PROZOR MOG ŽIVOTA“.

Mjesto održavanja: Centar za kulturu, Rade Bitange bb Vrijeme odrzavanja: 19. i 20.7. u vremenu od 9:00-12:00 sati Izložba rezultata radionice u sklopu otvorenja Tradicionalne selektivne godišnje Izložbe “Collegium Artisticum 2016 – Arhitektura” 20.7. u 19:30 sati u Centru za kulturu.

Opis:

Radionica za djecu „PROZOR MOG ŽIVOTA“
Svaki dan jedemo, spavamo, gledamo televiziju. Svaki dan prolazimo istom ulicom na putu do škole ili do posla. To je naš svijet – ali koliko zapravo stvarno vidimo od tog svijeta?
“Prozor mog života” je interaktivna radionica koja će djeci pomoći da “pogledaju kroz prozor” i da jasno vide svoje okruženje i shvate prostor oko sebe. Dvodnevna radionica je sastavljena od šetnje, razgledanja, slikanja, crtanja i modeliranja prostora kojeg susrećemo oko sebe.
Poseban osvrt će se na radionici dati u pravcu percepcije i shvaćanja kulturne baštine. Tek kad smo u stanju razumjeti okruženje, tada ćemo znati i cijeniti njegove posebnosti. A kada ga budemo razumjeli i kada to budemo i cijenili tek onda možemo početi voditi stvarnu brigu ,a posebno o svojoj kulturnoj baštini i ambijentu u kojem se nalazi.

Program radionice je prilagođen djeci uzrasta od 6 do 15 godina starosti. Djeca će imati priliku raditi u timovima na konkretnim primjerima, a svakome će individualno biti ponuđena mogućnost da počnu razvijati lični stav i kritički osvrt prema prostoru u kojem žive. U završnom dijelu radionice biti će upriličena Izložba i prezentacija rezultata radionice.

Radionica „Prozor mog života“ je snažan obrazovni resurs i ima za cilj:
– Obučiti nove generacije da postanu učinkoviti čuvari baštine;
– Razviti samopouzdanje i sposobnost izražavanja mišljenja o fizički izgrađenoj i prirodnoj baštini;
– Razviti urođenu kreativnost;
– Razviti svijest i promijeniti stvari na bolje.

Kratki pregled onog sto cemo raditi:
Prvi dan rad na terenu: Okupljanje u dvoristu Centra za kulturu u 9:00 sati, obilazak Biscevica kuce, obilazak Interpretacijskog centra MuM, prelazak preko Starog mosta i obilazak stare gradske jezgre. Prilikom obilaska crtanje zapaženih detalja, objekata, interesantnih scena, povratak u Centar za kulturu, kratki rezime i uvod u drugi dan radionice.
Drugi dan: kretivni rad kroz igru i interakciju u prostorijama Centra za kulturu.

Nadamo se da cemo i ovaj put izazvati vas interes, i naravno interes vase djece, te da cete nam se pridruziti 19.07. u 9:00 sati u dvoristu Centra za kulturu.
nazalost ograniceni smo brojem ucesnika, s toga, pozurite, upoznajte svoe najdraze sa ovom radinicom i dovedite ih da pogledaju kroz „Prozor svog života“.

Potvrdu za učešće na radinici mozete poslati do 18.07.2016 godine do 12:00 sati na mail: maja@ldamostar.org
P.S. preporuka roditeljima, dječicu opremite šeširićima, a flašice sa vodom ce obezbijediti tim ADA Centra.

 

Related Posts