bs
bs

Poziv za učešće na radionici za djecu “Prozor mog života”

Poziv za učešće na radionici za djecu “Prozor mog života”

Centar za Arhitekturu, Dijalog i Umjetnost ADA Mostar i Agencija lokalne demokratije Mostar organiziraju jos jednu radionicu za nase najmladje, one koji su trenutno u Mostaru i provode dio raspusta kuci. kako bismo im ga ucinili zanimljivijim i malo drugacijim, odlucili smo upriliciti jos jednu u nizu kreativnih interaktivnih radionica. ovaj put u pitanju je radionica za djecu „PROZOR MOG ŽIVOTA“.

Mjesto održavanja: Centar za kulturu, Rade Bitange bb Vrijeme odrzavanja: 19. i 20.7. u vremenu od 9:00-12:00 sati Izložba rezultata radionice u sklopu otvorenja Tradicionalne selektivne godišnje Izložbe “Collegium Artisticum 2016 – Arhitektura” 20.7. u 19:30 sati u Centru za kulturu.

Opis:

Radionica za djecu „PROZOR MOG ŽIVOTA“
Svaki dan jedemo, spavamo, gledamo televiziju. Svaki dan prolazimo istom ulicom na putu do škole ili do posla. To je naš svijet – ali koliko zapravo stvarno vidimo od tog svijeta?
“Prozor mog života” je interaktivna radionica koja će djeci pomoći da “pogledaju kroz prozor” i da jasno vide svoje okruženje i shvate prostor oko sebe. Dvodnevna radionica je sastavljena od šetnje, razgledanja, slikanja, crtanja i modeliranja prostora kojeg susrećemo oko sebe.
Poseban osvrt će se na radionici dati u pravcu percepcije i shvaćanja kulturne baštine. Tek kad smo u stanju razumjeti okruženje, tada ćemo znati i cijeniti njegove posebnosti. A kada ga budemo razumjeli i kada to budemo i cijenili tek onda možemo početi voditi stvarnu brigu ,a posebno o svojoj kulturnoj baštini i ambijentu u kojem se nalazi.

Program radionice je prilagođen djeci uzrasta od 6 do 15 godina starosti. Djeca će imati priliku raditi u timovima na konkretnim primjerima, a svakome će individualno biti ponuđena mogućnost da počnu razvijati lični stav i kritički osvrt prema prostoru u kojem žive. U završnom dijelu radionice biti će upriličena Izložba i prezentacija rezultata radionice.

Radionica „Prozor mog života“ je snažan obrazovni resurs i ima za cilj:
– Obučiti nove generacije da postanu učinkoviti čuvari baštine;
– Razviti samopouzdanje i sposobnost izražavanja mišljenja o fizički izgrađenoj i prirodnoj baštini;
– Razviti urođenu kreativnost;
– Razviti svijest i promijeniti stvari na bolje.

Kratki pregled onog sto cemo raditi:
Prvi dan rad na terenu: Okupljanje u dvoristu Centra za kulturu u 9:00 sati, obilazak Biscevica kuce, obilazak Interpretacijskog centra MuM, prelazak preko Starog mosta i obilazak stare gradske jezgre. Prilikom obilaska crtanje zapaženih detalja, objekata, interesantnih scena, povratak u Centar za kulturu, kratki rezime i uvod u drugi dan radionice.
Drugi dan: kretivni rad kroz igru i interakciju u prostorijama Centra za kulturu.

Nadamo se da cemo i ovaj put izazvati vas interes, i naravno interes vase djece, te da cete nam se pridruziti 19.07. u 9:00 sati u dvoristu Centra za kulturu.
nazalost ograniceni smo brojem ucesnika, s toga, pozurite, upoznajte svoe najdraze sa ovom radinicom i dovedite ih da pogledaju kroz „Prozor svog života“.

Potvrdu za učešće na radinici mozete poslati do 18.07.2016 godine do 12:00 sati na mail: maja@ldamostar.org
P.S. preporuka roditeljima, dječicu opremite šeširićima, a flašice sa vodom ce obezbijediti tim ADA Centra.

 

Related Posts