bs
bs

Međunarodni događaj u okviru projekta Urgent održan u Veneciji

Prednost raznovrsnosti : Prijenos znanja o integraciji migranata

Deset različitih lokalnih zajednica iz šire Europe razmijenilo je znanje, iskustvo i dobru praksu o integraciji migranata 7. Lipnja 2017. u Veneciji, u Italiji, u okviru trodnevne međunarodne aktivnosti “Ponovno uspostavljenje urbane kohezije u europskim gradovima”, drugi transnacionalni korak projekta URGENT.

URGENT, Urbana ReGeneracuja, Europska mreža gradova, dvogodišnji je projekt financiran programom Europa za građane, a koji ima za cilj poboljšanje socijalne kohezije u lokalnim zajednicama promicanjem integracije migranata kroz razvoj urbanih politika poticanja međukulturnog dijaloga i uporabe zajedničkih prostora.

Događaj je bio prigoda za razmjenu kreativnih rješenja za pozitivne promjene na lokalnoj razini. Lokalne vlasti, udruge civilnog društva, akademici i obični građani dijelili su svoju stručnost, te priznali potrebu djelovanja putem pristupa više zainteresiranih dionika čime bi se umrežne resurse integrirali resursi i znanje koje već postoji u svim zajednicama.

Međunarodni i lokalni dionici imali su priliku temeljito razmjeniti iskustva u okviru javnog seminara održanog 7. lipnja. Uvodni sastanak je vodila Laura Fregolent, sa Sveučilišta IUAV u Veneciji, s doprinosom Veronique Daugent, Voditeljice odjela za kulturu UNESCO-ovog Područnog ureda za znanost i kulturu u Europi, Luisella Pavan-Woolfe, Voditeljica ureda, Ured za program Vijeća Europe u Veneciji, Giuseppe Aiello, predstavnik regije Veneto i Aldo Xhani, koordinator programa ALDA za europske građane, koji je naglasio potrebu za radom na modelu upravljanja kao temeljnog elementa za uspješnu promociju integracije migranata u naše zajednice.

Zanimljiv pogled na pitanje migracije s druge strane svijeta dali su Josefina Perez Espino iz RECFronterasa, koja se priključila konferenciji kako bi podijelila sličnosti i razlike između američkog-Â meksičkog i europskog migracijskog procesa. Pod moderatorstvom Elene Ostanel, SSIIM UNESCO katedra Sveučilišta IUAV u Veneciji, drugi panel je imao koristi od doprinosa Marcela Balbo, ravnatelja SSIIM UNESCO katedre, Sveučilišta IUAV u Veneciji, Lorne Muscat, predstavnice SOS Malta i predsjedatelja Migration Path of LADDER projekta, te Francescae Lionetti, predstavnica Programa međukulturalnih gradova Vijeća Europe.

Posljednja sjednica, koju je predvodila Giovanna Marconi, predsjednica SSIIM UNESCO-a iz Sveučilišta IUAV u Veneciji, bila je posvećena izlaganju konkretnih lokalnih politika označenih kao dobre prakse. Natalia Maramotti, Savjetnica za sigurnost, kulturu zakonitosti i povijesni grad regije Emilia, Gianfranco Bonesso, predstavnik pokrajine Venecija, Jean-Francois Maljean, voditelj projekata općine Etterbeek (Belgija) i Alexander Van Leuven, voditelj projekta zadužen za pozitivan identitet i društveno obrazovanje iz općine Mechelen (Belgija) predstavili su ključne uspješne primjere.

 

Related Posts