bs
bs

Program Fronterra

Program Fronterra

Fronterra je program društvenog preduzetništva koji podržava razvoj (agri) kulturnog turizma – poljoprivrede, kulturnog turizma, umjetnosti, zanata, kulinarstva i ugostiteljstva – u Mostaru i hercegovačkoj regiji!

Četverodnevni program (15.-18.09.2016.) sastojao se od dvodnevne poslovne edukacije u prirodi, mentorstva prikreiranju poslovnih modela, praktične obuke o pravnim, administrativnim i finansijskim aspektima poslovanja u BiH, te zajedničke Fronterra večere, izložbe i kulturnog programa.

Prva stanica za učesnike/učesnice Fronterra programa bio je divni Lukomir na Bjelašnici, sa razgranatim kulturnim turizmom. Učesnici/e programa imali su priliku da uživaju u ovom prekrasnom, inspirativnom ambijentu i da u njemu razvijaju svoje poslovne ideje, istražuju opcije i stvaraju vrijednosti u oblasti (agri) kulturnog turizma.

Drugi dan Fronterra programa počeli smo pješačenjem oko Lukomira u pravcu vrha Obalj koji se nalazi na 1900 metara nadmorske visine. Uz pomoć sposobnih planinara PSD Prenj i GSS Mostar, Elvira Ćišića, Benjamina Jusića, Adele Smailović i Jasmina Elezovića, stigli smo do željenog odredišta. Nakon četiri sata pješačenja, nagradili smo se ukusnim ručkom kojeg su spremile vrijedne domaćice u domu Natura AS.

Zatim su učesnici/ce i edukatori/ce otišli na lukomirsku livadu gdje su, u predivnom prirodnom ambijentu i na svježem zraku, nastavili sa radnim aktivnostima. Predstavljen im je poslovni model Canvas, te su učesnici/e do kraja dana bili fokusirani/e na izradu istog.

Treći i četvrti dan Fronterra programa održani su u odlično opremljenom Američkom kutku u Mostaru, gdje su učesnici uz pomoć trenera Ivana Rozića, Vladimira Ćorića, Josipe Terzić-Rezić, edukatora Maje Nenadović i Tvrtka Patera, kao i gostujućih predavača Mladena Å ukala i Ejle HajdaroviĆ, nastavili praktičnu obuku o administrativno-pravnom i finansijskom aspektu poslovanja u BiH i marketingu.

Veliko finale Fronterra programa upriličeno je u 18.9.2016. večernjim satima – Fronterra večerom “Tradinovacije / Inovacije u tradiciji” proslavljena su četiri dana intenzivnog rada na razvijanju poslovnih ideja učesnika/ca Fronterra programa. Također, pružena je mogućnost budućim preduzetnicima da predstave svoje poslovne ideje iz oblasti (agri)kulturnog turizma sa relevantnim akterima, kao i prilika umjetnicima i umjetnicama da predstave svoje stvaralaštvo lokalnoj zajednici.

Druženje u restoranu hotela Almira je trajalo nekoliko sati uz kulturni program i ukusnu hranu, te razgovore o poslovnim idejama Fronterra učesnika. Prisutnima su se obratili gdin Raul Lansink, suosnivač Fronterra fondacije iz Amsterdama, Holandije i Inga Kotlo, projektna menadžerica Fronterra programa, u ime Agencije lokalne demokratije Mostar i Američkog kutka Mostar.

Program se sastojao od večere od četiri slijeda, izložbe umjetničkih radova i rukotvorina lokalnih stvaratelja i stvarateljica te muzičkog performansa Sanela Marića Mare i Darija Lukića, kao i Jelene Milušić i Atille Aksoja. U srži okupljanja bio je pojam “tradinovacija”, što je značilo da su i pripremljena hrana, izloženi radovi i rukotvorine, kao i performansi sadržavali neku vrstu inovacije u tradiciji.

Učenici/e, uz podršku profesorice Alme Hadžiomanović, te profesora Senada i Damira, Srednje turističko-ugostiteljske škole i Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke Škole iz Mostara bili su vrijedni pomoćnici našim glavnim kuharskim zvijezdama: Đenan Ljevo iz Mostara, Safet Salihović iz Cazina (sa stalnom adresom u Sarajevu), Nedim Hodžić iz Sarajeva i Gabriela Ključe (rođena Mostarka koja živi u Sarajevu). Preko stotinu uvaženih gostiju, među kojima su se našli i visoki predstavnik Valentin Inzko, kao i njegov prethodnik Wolfgang Petritsch, holandski ambasador Jurriaan Kraak, ministar obrazovanja HNK-a Rašid Hadžović, te brojni drugi predstavnici kako javnog, tako i realnog i nevladinog sektora, imali su zadovoljstvo vidjeti nasmijala lica učenika kako im serviraju ukusna inovativna jela.

U sklopu Fronterra programa svi umjetnici iz Mostara i okoline bili su pozvani da prijave svoje radove na Fronterra izložbu, jer se time željela dati podrška lokalnom stvaralaštvu. Naša gošća, kustosica Aida Salketić, historičarka umjetnosti otvorila je izložbu “Tradinovacije/ Inovacije u tradiciji” koja je obuhvatila radove 27 prijavljenih umjetnika/ca.

Tim Fronterra programa imao je zadovoljstvo sarađivati sa nizom sjajnih saradnika u pripremi Fronterra večere: Hotel “Almira”, UG Nešto Više, Hotel “Posejdon” iz Neuma, Megamarkt i mesnica “Obradović”, Srednja turističko-ugostiteljska Škola i Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička Škola, City Televizija BiH, Flying Camera Team, OKC Abrašević, oprema “Zovko”, Delta Security, cvjećara “Edo”, PSD “Prenj” i GSS Mostar…
Svi oni zaslužuju iskrenu i srdačnu zahvalu, jer su učinili da ovo iskustvo bude zaista ugodno i vrijedno dugog pamćenja.

Konačno, iznimno je važno zahvaliti svima koji su se odazvali našem pozivu jer su prepoznali važnost ovog okupljanja. Ovakve inicijative omogućuju međusobno umrežavanje, dijeljenje korisnih informacija i podržavanje mladih, snažnih i poduzetnih osoba u njihovim naporima za pokretanje vlastitih poslovnih ideja čime zajedničkim snagama možemo unaprijediti lokalnu zajednicu.

 

 

Related Posts