bs
bs

Radionica Moj grad – grad interkulturalnosti

Uspješno završena radionica Moj grad – grad interkulturalnosti

Moj grad – grad interkulturalnost (My City – Intercultural City) je radionica Agencije Lokalne Demokratije Mostar, a u sklopu projekta Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana / Balkan regional platform for youth participation and dialogue, kofinanciran od EU, a namjenjen mladim ljudima od petnaest do trideset godina starosti. U isto vrijeme radionica je dio City Lab programa. ,,City Lab” je autorsko djelo Centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, kulturne platforme, koja djeluje pri Agenciji lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar).

To je laboratorij u kojem se mašta i kreativnost stapaju u jedno. Radi se o istraživačkom procesu gdje učesnici koriste svoju urođenu maštu i prirodnu spontanost kako bi došli do cilja. Osnovni koncept City LAB-a se gradi na izučavanju arhitekture. Arhitektura je prostorna forma umjetnosti i bitno ju je proučavati primjenom raznih metoda i tehnika. Program City Lab spaja više profesija oko jedne zadane teme. I baš to je bio jedan od ciljeva radionice ”Moj grad – grad interkulturalnosti”, okupiti mlade različitih profesija i interesovanja, kako bi zajedno učili o interkulturalnosti.

Naime, projekt je započeo 28. jula, 2017. godine radionicom u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača. Radionicu je vodila arhitektica i kustosica Centra ADA, Senada Demirović-Habibija. Nakon izuzetno korisnog predavanja i predstavljanja zadataka, učesnici radionice su zajedno s voditeljicom krenuli u obilazak grada i analiziranje elemenata interkulturalnosti. Zadatak i cilj projekta je bio analizirati postojeće mape i strukturu grada, a interkulturalnost kao fenomen prikazati sto opipljivijim. Da bi to bilo moguće odlučeno je da će kao model poslužiti dodjeljivanjenovih naziva ulica u Mostaru. Na taj način smo željeli predstaviti različite slojeve interkulturalnosti u gradu Mostaru, ali i istovremeno promovisati univerzalne vrijednosti. Željeli smo pokazati da mladi ljudi stavljaju prave vrijednosti i načela ispred bilo čega što označava nacionalizam, podjele i mržnju, jer da Mostar oduvijek nije stavljao prave vrijednosti ispred bilo čega drugog ne bi ni mogao biti interkulturalni grad, a to zaista jeste.

Odlučeno je da će projekt najvidljiviji biti ako se naprvi set razglednica, gdje svaka priča priča o jednoj ulici, njenom novom nazivu i simbolici. Učesnici su zajedno odabrali dvanaest ulica i dali im sljedeća imena: Ulica sreće, Ulica prijateljstva, Ulica mostova, Sunčana ulica, Ulica sjećanja, Ulica budućnosti, Ulica liskaluka, Ulica pjesnika, Ulica mašte, Ulica slobode, Ulica ćejfa i Ulica ljubavi. Učesnici radionice su vrijedno radili na dizajnu razglednica, fotografijama, odabiru tekstova i svemu drugom što je bilo potrebno da set razglednica interkulturalnog Mostara ugleda svjetlo dana i bude uspješno predstavljen na Europskoj noći istraživača 29. septembra, 2017. u prostorijama Gimnazije Mostar.

Kreirano je devet posebnih razglednica sa imaginarnim nazivima ulica za vrijeme radionice i svaka od njih nosi jednu upečatljivu poruku. Razglednice pogledajte u dokumentima koji se nalaze ispod teksta.

Moj grad – grad interkulturalnosti 

My City – Intercultural City

Related Posts