bs
bs

Putujući seminar ”Stopama Alberta Londresa”

Putujući seminar “Stopama Alberta Londresa” i ove godine u BiH 

Udruženje “Stopama Alberta Londresa” i je ove godine, po šesti put, organiziralo i provelo projekat odlaska mladih novinara na putujući seminar u jednu od zemalja Balkana. Ovaj su put mladi novinati posjetili Bosnu i Hercegovinu, te izvještavali o njoj.

Projekat je posvećen Albertu Londresu, francuskom ocu modernog novinarstva, a njegov je cilj ponoviti svoja iskustva tokom nekoliko izleta na Balkan. Svake godine, mladi reporteri su odabrani da putuju u jednu balkansku zemlju i proizvode reportaže o mjestima koja su posjetili.

Skupinu novinara okupljena pod ”Stopama Alberta Londresa: Mladi novinari u Bosni i Hercegovini” čine mladi francuski studenti, vođeni profesionalnim novinarima i fotografima. Do sada su izradili brojne članke na temu bh. medija i izvijestili o važnim izazovima s kojima se suočavaju bh. novinari i nezavisni mediji. Tokom svoga boravka u BiH posjetili su Sarajevo, Tuzlu i Mostar, te okolna područja gradova kako bi se upoznali s problemima i izazovima s kojim se BiH i njeni građani suočavaju.

Organizaciju putovanja u BiH za učesnike projekta “Stopama Alberta Londresa” preuzela je Agencija lokalne demokratije Mostar zajedno s Misijom MFR-a u BiH.

“Stopama Alberta Londresa” osvojio je Evropsku nagradu građana 2016. za angažman u radu s mladima i podizanje svijesti prema korištenju multimedijskih kanala. Prošle godine je partner u realizaciji projekta “Mladi izvjestitelji u Rumunjskoj” bila ALDA – Asocijacija agencija lokalne demokracije, kroz program decentralizirane suradnje Francuske i Balkana.

Related Posts