bs
bs

U Mostaru održan festival teatra u zajednici ”Nove nade”

Preko stotinu sudionika nastupilo na ovogodišnjem festivalu teatra u zajednici NOVE NADE/NEW HOPES u Mostaru

Festival teatra u zajednici Nove nade/New Hopes koji je u Mostaru održan od 4. do 8. septembra/rujna 2017., u okviru projekta Caravan Next “Gradovi koje pokreće umjetnost”, uspio je u svojoj namjeri da Mostar pretvori u grad teatra, uključvajući u svoje sadržaje veliki broj posjetitelja, a cjelokuponi program festivala je u velikoj je mjeri popraćen od strane medija.

Tijekom punih pet dana, na festivalu je na 16 lokacija prikazano 17 predstava i performansa, te su održane 3 tematske radionice, dok je kruna festivala bila parada svih sudionika koji su prodefilirali ulicama grada Mostara privlačeći pozitivne reakcije građana i turista.

Na festivalu je nastupilo preko 100 teatarskih umjetnika, kako iz domaćih tako i iz međunarodnih teatarskih kuća. Predstave i performansi su izazvali veliko zanimanje publike, a brojni sudionici radionica koje su bile prilagođene različitim uzrastima, aktivno su doprinijeli njihovom radu.

Među ostalima, sudjelovale su teaterske grupe iz Poljske, Italije, Srbije, Hrvatske i BiH, a poseban gost festivala bio je Alberto Pagliarino, umjetnički koordinator i suosnivač festivala Caravan Next, koji je kao priznati stručnjak iz područja socijalnog teatra i teatra u zajednici održao radionicu za mlade teatarske umjetnike.

Glavne teme festivala su bile: Kultura sjećanja, Mozaik Mostara, Mostar – zajednički javni i kulturni prostori, Moj grad – Grad mladih, te Mostar sevdah.

Sljedeće godine u mjesecu maju/svibnju festival će svoja vrata otvoriti u Skoplju, Makedonija.

Glavni partneri u organizaciji festivalskog programa u Mostaru su lokalna organizacija civilnog društva Agencija lokalne demokratije Mostar  i Mostarski teatar mladih (MTM).

Projekt Caravan Next sufinanciran je od Europske unije, a lider projekta je Odin Teatret iz Danske.

Related Posts