bs
bs

Održan trening za mlade u Knjaževcu

Trening za mlade u Knjaževcu

U periodu od 23. do 26. marta/ožujka 2015. u Knjaževac (Srbija), održana je obuka za Radnu grupu mladih Balkana koji rade s mladima na temu volonterizma.

Ovaj trening je dio godišnjih aktivnosti projekta Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana koja okuplja aktivne mlade suradnike iz 5 zemalja Balkana: Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Kosovo, a organiziran je od strane partnera projekta, LDA Knjaževac.

Cilj treninga bio je upoznati Radnu grupu mladih Balkana s osnovama volonterskog rada, idejama, izazovima i prednostima za lokalnu zajednicu. Ovaj trening pomoći će mladima da analiziraju potrebe za volonterizmom u zajednici, kao upoznavanje da izborom, upravljanjem i motivacijom volontera. Program uključuje razmjenu informacija o zakonskim temeljima, kao i volonterskih praksi u različitim balkanskim zemljama među mladima.

Dobrovoljni rad je jedna od najvažnijih tema, kada je u pitanju uključivanje mladih i dijalog, jer je to primarni angažman mladih. Društveno koristan rad, pogotovo volontiranje, među mladima je vrlo popularna tema današnjeg modernog društva osobito na Balkanu. Ne samo da dobrovoljan rad (praksa) povećava šanse za zapošljivanje mladih zbog vlastite izgradnje kapaciteta, ali volontiranje može stvoriti i pozitivne dugoročne promjene u društvu i pospješiti suradnju.
Radna grupa mladih Balkana susrela se sa predstavnicima Kancelarije za mlade Knjazevca i Centra za radno angazovanje mladih, uporedili su prakse i iskustva podrške mladima u razlicitim sredinama.Trening je uključivao i posjet Zavičajnom muzeju  i upoznavanjem sa kulturnim nasledjem Knjaževca i okoline.

Trening je dio Operativnog programa IPA Grant, projekta Regionalna platforma za ušešće i dijalog mladih Balkana, kojim koordinira ALDA, kao projekt lider, te osam partnerskih organizacija sa Balkana: ALDA Skopju, LDA Mostar, LDA Knjaževac, ALD Subotica, LDA Prijedor, ALD Zavidovići, ALD Peći i LDA Nikšić.

Related Posts