bs
bs

Kroz projekt WomCom u Mostaru obilježen Međunarodni dan ruralnih žena

Art performance ”Remember” i nastup banda ”Sunday Stories” u svrhu podizanja svijesti o podzastupljenosti žena iz ruralnih područja

Danas se širom svijeta obilježava 15. oktobar/listopad, Međunarodni dan ruralnih žena. Obilježavanje ovoga dana je kao ideja predložena davne 1995. godine na Četvrtoj svjetskoj konferenciji Ujedinjenih naroda o pravima žena u Pekingu. Svake godine, obilježavanjem ovoga dana, želi se podići svijest o važnosti uloge koju imaju žene iz ruralnih područja u očuvanju svojih zajednica, njihove kulture, agrikulture i im iskazati čast i istaknuti važnost koju imaju u proizvodnji hrane širom svijeta. U sito vrijeme obilježavanjem ovoga dana želi se skrenuti pažnja na podzastupljenost ove populacije u mnogim područjima društvenog djelovanja u odnosu na muškarce iz ruralnih sredina kao i u odnosu na žene koje dolaze iz urbanih područja.

Kroz projekt Komunikacija žena za solidarnost (Women's Communication for Solidarity – WomCom), koji je financiran kroz EU program Erasmus+ – K2 – Western Balkans Youth Window, a koji na području Mostara implementira Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar), želi se podići svijest kok šire populacije upravo o problemu podzastupljenosti ove mariginalizirane skupine žena, s fokusom na mlade žene iz ruralnih područja.

Projekt ima za cilj jačanje kapaciteta kod mladih žena iz ruralnih područja Zapadnog Balkana, jačajući njihove komunikacijske sposobnosti, te ih povezujući s njihovim vršnjakinjama iz urbanih područja Europske unije i Zapadnog Balkana.

Kao jedna od aktivnosti projekta WomCom, a u svrhu  obilježavanja Međunarodnog dana ruralnih žena, Agencija lokalne demokratije Mostar predstavila je u subotu, 13.10.2018. u OKC-u Abrašević art performans pod nazivom ”Remember” kojega je izveo Jasmin Mutić, a koji progovara o problemu podzastupljenosti žena, njihovim potrebama i pravima. Kao nastavak proslave uslijedio je i nastup sarajevskog Modern Punk Indie Jazz/Soul banda ‘”Sunday Stories”.

 

 

Related Posts