bs
bs

Zanati-prošlost, sadašnjost, budućnost

Na konferenciji zanati-prošlost, sadašnjost, budućnost predstavljen program Fronterra

U Gradskoj vjećnici u Mostaru danas je održana Konferencija pod nazivom “Zanati-prošlost, sadašnjost, budućnost”, čiji je domaćin i organizator bio Grad Mostar.
Konferencije je za cilj imala sagledavanje stanja na polju očuvanja i valorizacije tradicionalnih zanata kao dijela nematerijalnog svjetskog kulturnog naslijeđa, te je bila svojevrstan pregled dobrih praksi iz Bosne i Hercegovine, zemalja susjedstva i zemalja članica Organizacije gradova svjetske baštine (OWHC).

Na konferenciji je među ostalim predstavljen i program Fronetrra koji je dio međunarodne inicijative “Fronterra”, a koja ima za cilj poticanje društvenog preduzetništva i građenje snažne i solidarne zajednice.

U uvodnom obraćanju prisutnima voditeljica programa Fronterra i koordinatorica Američkog kutka u Mostaru Inga Kotlo naglasila je kako svi snosimo odgovornost za očuvanje tradicije, te je prezentirala rezultate nastale tokom višemjesečnog rada na programu. Inače, nositeljica Fronterra programa u Mostaru je Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar), koja djeluje u partnerstvu s fondacijom Fronterra iz Amsterdama i Američkim kutkom Mostar.

Na konferenciji je također predstavljen i Projekt „Zanati -vizualna kontaminacija“ kojeg provodi OWHC. Cilj ovog projekta je promocija tradicionalnog zanatstva gradova sa svjetskim naslijeđem i omogućivanje vizualne dekontaminacije historijskih jezgra.

S obzirom na globalizacijske tokove i izumiranje tradicije u svakoj formi, Grad Mostar je prepoznao potrebu za očuvanjem tradicionalnih zanimanja i obrta kao iznimno važnih za očuvanje specifičnosti i posebnosti jednog podneblja za budućnost, pa samim time i ažurnost djelovanja u tom pravcu.

U sklopu programa konferencije bit će upriličena i promocija knjige „Tradicija BiH-Zanati“ autora Mehmeda Pargana u Centru za kulturu Grada Mostara u 18:30 sati.

Related Posts