bs
bs

Otvaranje izložbe ”Building Blocks Mostar”

Otvaranje izložbe ”Building Blocks Mostar” u prostorijama Muzičke škole 

Centar za Arhitekturu, dijalog i umjetnost (ADA) Mostar, kao dio programa Agencije lokalne demokratije Mostar, organizira izložbu koja je pordukt kreativnog i edukativnog programa ”Building Blocks Mostar”, čije otovrenje će biti upriličeno 29.01.2016. godine u prostoru Muzicke škole na Trgu Musala, sa početkom u 19:00 sati.

Ovo je novi način razmišljanja i inovativna edukacijska metoda, no iznad svega ovaj program daje konkretnu sliku o tome kako djeca mogu biti uključena u proces kreiranje prostora u kojem žive. Budling Blocks Mostar otišao je stepenicu dalje od orginalnog koncepta. Izložbom u Muzičkoj školi posjetiteljima nudimo da dožive umjetničku vrijednost slojevitog procesa stvaranja, počevši od dječijih crteža, arhitektonskih skica i nacrta prožetih temom okoliša i značaja njene zaštite.

Pozivamo vas da nam se pridružite na otvorenju ili nas posjetite u periodu od 30.1. do 7.2. u vremenu od 11:00 do 13:00 i od 18:00 do 20:00 sati, kada će izložba biti otvorena za javnost.

Dobrodošli!

Building Blocks Mostar
“Building Blocks” je program osmišljen od strane Fondacije za savremenu umjetnost i arhitekturu Färgfabriken iz Štokholma. Ovaj program  postavlja djecu i njihove ideje u središte savremene arhitekture. To je razigrani proces kojim se  djeci pruža prilika da svoje kreativne vizije pretoče u stvarnost. Govorimo o „mentalnom“ igralištu koje stvara prostor i potiče na razmišljanje u praktičnom smislu, a u nekim slučajevima dovodi u pitanje ukorjenjene vrijednosti. Ovo je novi način razmišljanja i inovativna edukacijska metoda, no iznad svega ovaj program daje konkretnu sliku o tome kako djeca mogu biti uključena u proces kreiranje prostora u kojem žive. Krajnji produkt Buidling Blocks programa je prikazati arhitekturu „u stvarnom mjerilu“. Svoju realizaciju projekt je do sada doživo u nekoliko evropskih gradova: Štokholm, Berilin, Oslo.

U Mostaru projekt Building Blocks razvijamo od aprila 2015. godine. Projekt je prošao tri faze u kojima je učestvovao značajan broj djece. Počeli smo radionicom u trajanju od dva dana gdje su djeca u saradnji sa arhitektama razvijala projekte „kućica iz snova“.

Nakon dva dana rada, djeca su prezentirala projekte i makete osmišljene u saradnji sa arhitektima, a svi projekt su imali interesantne i unikatne nazive od Tornada zabave,  38. 5 , Magične kuće, Svjetlosne kuće do Pametne kuće.  Taj početak cjelokupnog procesa je posebno interesantan jer se krenulo od prostora koji je djeci blizak, kao što je igra na otvorenom, sjedenje u dvorištu, igra u parku. Domišljatošću i kreativnošću projketi nisu manjkali, ali još je jedna značajna tema dominirala je od samog početka, a to je zaštita okoliša i korištenje obnovljivih izvora energije u izgradnji.

Sam po sebi nametnuo se dalji razvojni tok projekta. U narednim fazama upravo tema zaštite čovjekove okoline će postati okosnicom. Rad se nastavio u dimaničnoj atmosferi gdje je do potpunog izražaja došlo „partnerstvo“ djece – klijenata i arhitekte – interpretatora želja u stvarnom kontekstu i okruženju.

„Naše iskustvo je da djeci treba dati slobodu da izraze kreativnu misao, a zatim projekt usmjeriti ka realnim mogućnostima izvedbe, uz sve kompromise. Naša grupa su bila djeca sa različitim afinitetima, ipak uspjeli su poslati jedinistvenu poruku nama, našem gradu, a nadamo se i šire“. Arhitektonski tim „Studio ARS“ Mostar
Budling Blocks Mostar otišao je stepenicu dalje od orginalnog kocnepta jer priča neće završiti Izložbom u Muzičkoj školi.

Ovim činom želimo ponuditi posjetiteljima da dožive tračak ovog zanimljivog procesa kojim se od dječijih crteža, arhitektonske skice i nacrta, došlo do krajnjeg produkta. Pored toga ova priča koju prepričava Robot Tornado, zaštitnik čovjekove okoline, samo je djelić onoga što djeca mogu i umiju dati odraslima i svom okruženju.
Tu nije kraj priče! Naš krajnji cilj je postaviti objekat na jedna od otvorenih prostora u Mostaru i na taj način učiniti dostupnim ovu plemenitu ideju svim građanima grada, u nadi da će to biti tek početak primjene projekta Buidling Blocks Mostar.

 

Related Posts