bs
bs

Razgovor sa ”Živom Knjigom”

Razgovor sa ‘Živom Knjigom’

U četvrtak, 14.01.2016. godine u periodu od 13:00 – 18:00 sati će u holu hotela Mostar (Kneza Domagoja bb) svi zainteresirani imati priliku učestvovati u radu Žive biblioteke. Ovu aktivnost zajednički organizuju Idependent Zenica i Agencije lokalne demokratije Mostar.

Živa biblioteka, u suštini funkcionira po principu prave biblioteke. Jedina razlika je u tome što je ‘čitanje’ u Živoj biblioteci zapravo – razgovor sa ‘živom Knjigom’. U ovoj jedinstvenoj biblioteci Knjige su osobe koje su zbog svog društveno-ekonomskog ili kulturološkog porijekla/statusa, spola, dobi, opredjeljenja/uvjerenja, izgleda i dr. stigmatizirani i/ili su u marginaliziranom položaju. Čitanje takve Knjige kroz uspostavljanje konstruktivnog dijaloga je možda i najbolji put u prevazilaženju stereotipa i predrasuda prema drugima/ drugačijima – kroz autentične životne priče.

Drugim riječima, svi su pozvani da otvore ‘korice’ Knjige, a ne da o Knjizi sude po njenim ‘koricama’!
Posjetitelji ove jedinstvene biblioteke će tako imati priliku da razgovaraju sa: osobom sa invaliditetom, samohranim ocem, samohranom majkom djeteta sa posebnim potrebama, Ukrajinkom, osobom koja je preživjela nasilje u porodici, deminerkom, vjeroučiteljem / bajkerom, osobom odraslom bez roditelja, …. i drugim ‘živim Knjigama’).
Žive biblioteke su dio projekta ‘Ne sudi o knjizi po koricama!’, koji provodi Ustanova za zaštitu ljudskih prava ‘Independent’ iz Zenice u saradnji sa brojnim partnerima, a u 2015 godini su organizirane u 15 gradova u Bosni i Hercegovini.

Sredstva za provedbu projekta su obezbijeđena iz programa „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).
Cilj projekta ‘Ne sudi o knjizi po koricama!’ je pridonijeti promociji kulture otvorenosti prema drugima, mirnog suživota, te unaprijeđenju odnosa među različitim grupama/ zajednicama u BiH uz puno uvažavanje različitosti i razvoj interkulturalnog dijaloga, posebno među mladima.

 

Related Posts