bs
bs

Moj grad – grad mladih

Trajanje projekta:20/06/2016 – 20/12/2016
Donator:USAID
Aplikant:Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar)
Tags, , , , ,

Moj grad - grad mladih

Trajanje projekta: 20/06/2016 – 31/01/2017 

Donator: USAID

Projekt “Moj grad, grad mladih” je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

Aplikant: Agencija lokalne demokratije Mostar 

Opis: Projekat okuplja organizacije i učesnike iz Mostara i Nevesinja, te Prijedora i Sanskog Mosta. Četrdeset mladih uzrasta od 15-19 godina, iz navedenih zajednica, aktivno će biti uključeno u implementaciju aktivnosti tokom 6 mjeseci trajanja projekta. Edukativnim i kreativnim sadržajima, te bliskom suradnjom sa lokalnim vlastima, mladi će biti osnaženi liderskim i zagovaračkim  vještinama, te upoznati se sa važnosti uključivanja u demokratske procese odlučivanja u lokalnim zajednicama, a sve sa ciljem promoviranja mira, izgradnje tolerancije, suživota i bolje budućnosti.

Opći cilj: jačanje svijesti mladih iz lokalnih zajednica za prevazilaženje podijeljenosti i jačanje povjerenja među mladima sa teritorije Mostara, Nevesinja, Prijedora i Sanskog Mosta, jačanje znanja i vještina mladih za aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici kroz zagovaračku kampanju, te lokalne akcije mladih u zajednicama učesnicama.

Specifični ciljevi:

 • Jačanje pomirenja, suživota i zajedništva među mladima partnerskih zajednica Nevesinje i Mostar, odnosno Sanski Most i Prijedor
 • Jačanje kapaciteta mladih (formalnih i neformalnih skupina) za aktivno građanstvo i sudjelovanje u životu u vlastitim zajednicama, posebno u procesima zagovaranja i donošenja odluka
 • Povećanju uključenosti mladih s umanjenim mogućnostima u lokalne aktivnosti koje promoviraju sudjelovanje mladih, pomirenje i suživot
 • Povećanje fokusa javnih vlasti u zajednicama Nevesinje i Sanski Most na potrebe mladih u procesu kreiranja politika i donošenju odluka

Aktivnosti implementirane u sklopu projekta:

 1. Inicijalni (kick off) sastanak partnera projekta ” Moj grad – grad mladih” – održan je 21.6.2016. u Prijedoru gdje su detaljno dogovoreni datumi implementacije aktivnosti i detaljno razrađeni operativni planovi za aktivnosti u svakoj općini/gradu pojedinačno.
 2. Radionica ”Moj grad – grad mladih” – 1.9.2016. – 4.9.2016. u Mostaru

U radu radionice sudjelovalo je oko 40 mladih uzrasta od 15 do 19 godina iz Prijedora, Mostara, Nevesinja i Sanskog Mosta. Učili su o liderstvu i vještinama zagovaranja i lobiranja za svoje ideje i potrebe kroz intervencije u javnim prostorima svojih zajednica. Cilj je bilo spoznati važnost uključivanja u demokratske procese odlučivanja u lokalnim zajednicama. Trening se fokusirao i na izgradnju mira u odnosu prema identitetima s kojima se sudionici poistovjećuju , te razmatralo što identiteti znače u izgradnji mira.  

Razgovaralo se o pomirenju, dijalogu i zajedničkom životu kroz razne inovativne načine implementacije uključujući razne radionice i organizirane posjete. Među ostalim, mladi su posjetili Crkvu sv. Petra i Pavala, manastir u Žitomisliću i blagajsku Tekiju.   

U okviru programa radionice organizirana je paralelna radionica “Moj grad – grad mladih” – Urban Youth spot – Life Art Pavilion 2016. Ova radionica držana je 7. i 8. jula/srpnja 2016. godine u Muzičkoj školi u Mostaru.
Radionica “Moj grad – grad mladih” – Urban Youth spot – Life Art Pavilion 2016 koju je provodio Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost – ADA Mostar, imala je za cilj promovirati uključivanje, te poticanje mladih da na kreativan način, izraze svoj stav prema određenim problemima i preprekama sa kojima se susreću mladi grada Mostara. U okviru programa radionice razvijana je ideja o značaju kvalitetnog i tematski obrađenog uređenja javnih otvorenih prostora u gradu Mostaru, posebice onih važnih i srodnih mladima ovog grada.
U ovom participativnom procesu mladi su imali priliku istražiti raspoložive mogućnosti u prostornom i društvenom okruženju. Kao rezultat radionice izrađena je maketa „Mobile Hub“ u mjerilu 1:200, te će ista biti uključena u virutalnu mapu javnih prostora za mlade, koja je izrađena u okviru prethodne faze radionce “Moj grad – grad mladih”.

„Life art pavilion“je zamišljen kao pokretna Urbana točka dvojakog značenja, društvenog i arhitektonskog. Ovakav pristup uređenju javnog prostora daje novu vrijednost gradu u društveno- socijalnom smislu, dok je istovremeno „osvježenje“ u arhitektonskom smislu s obzirom da bi ovakav paviljon i onda kada se ne koristi imao snažan identitet kao komad urbanog mobilijara.

Maketa je prezentirana i dostavljena predstavnicima lokalnih vlasti, odnosno predstavnicima Gradske uprave Grada Mostara, kako bi prijedlog mladih grada Mostara imali u vidu pri formalnim i neformalnim procesima planiranja u lokalnoj zajednici. Šira javnost će imati priliku “prošetati” kroz “Moj grad – grad mladih” putem nadograđene virtualne mape, koja će biti postavljena on-line na Facebook i web stranicama Agencije lokalne demokracije Mostar i šire. Na ovaj način mladi uče kako izraziti svoj stav prema određenim problemima zajednice, a zajednica uči da sluša njihov glas..

 1. Akcije u lokalnim sredinama

Cilj ove aktivnosti je izravno i vidljivo djelovanje mladih u svojim lokalnim sredinama.

Ova aktivnost polučila je sljedeće rezultate:

Mostar – uređenje parka na mostarskom Bulevaru i postavljanje klupa 

Nevesinje – osvjetljenje oko školskog dvorišta i čišćenje dvorišta Gimnazije u Nevesinju 

Prijedor – napravljena teretana na otvorenom, koja će biti na raspolaganju svim generacijama grada Prijedora.

Sanski Most – mladi su uredili dio plaže na rijeci Sani i postavili klupe na kojima će biti ispisane poruke mira

 1. Dvije konferencije za medije – Sanski Most i Nevesinje

U sklopu projekta Moj grad – grad mladih održane su i dvije konferencije za medije (u Sanskom Mostu i Nevesinju).

Konferencija za medije u Nevesinju održana je 12.12.2016. u prostorijama Srednjoškolskog centra Nevesinje

Na konferenciji za novinare predstavljene su aktivnosti realizirane tijekom šest mjeseci trajanja projekta. Agencija lokalne demokracije Mostar u saradnji s lokalnim koordinatorima/cama aktivno je radila na jačanju svijesti mladih iz lokalnih zajednica u cilju prevladavanja podijeljenosti i jačanja povjerenja među mladima iz Mostara, Nevesinja, Prijedora i Sanskog Mosta. Zajedničke radionice, druženja, posjeti kao i konkretne aktivnosti na revitalizaciji lokaliteta koja koriste mladi u ova četiri grada bitno su doprinijela uspostavljanju komunikacije i konkretne suradnje kako između lokalnih dužnosnika i predstavnika nevladinog sektora, tako i mladih iz ovih gradova.

Na konferenciji su nazočili javni dužnosnici općine Nevesinje: Milutin Samardžić, zamjenik načelnika općine i Siniša Bratić, načelnik za gospodarstvo; predstavnik Grada Mostara: Nedžad Vuk savjetnik za sport Odjela društvenih djelatnosti;  predstavnici Srednjoškolskog centra Nevesinje: Vukan Bratić direktor i Danica Đurasović zamjenica direktora, Branimir Tamindžija član radnegrupe PRO-Budućnost projekta,  Aleksandra Kravić lokalna koordinatorica projekta, te Dženana Dedić direktorica Agencije lokalne demokracije Mostar.

Nakon konferencije, predstavnike projektnog tima primili su načelnik Općine Nevesinje Milenko Avdalović i predsjednik Skupštine Nevesinja Momčilo Vukotić. Ovo je bila prilika za upoznavanjesa novom upravom Općine Nevesinje, te prezentiranje dosadašnje suradnje. Na zadovoljstvo svih prisutnih iskazani su pozitivni stavovi vezani za nastavak dobrih odnosa, razmjenjena konkretna iskustava o strukturama lokalne uprave i projektne suradnje, te dogovoren nastavak suradnje na svim razinama.

Konferencija za medije u Sanskom Mostu  održana je 9.12.2016. u prostorijama Centra za izgradnju mira.

Agencija lokalne demokracije Mostar (LDA Mostar) je tijekom 6 mjeseci trajanja projekta, u suradnji s lokalnim koordinatorima iz Sanskog Mosta, te uz potporu Centra za izgradnju mira, realizirala niz aktivnosti navedenog projekta. U Prijedoru i Sanskom Mostu aktivno su se uključile neformalne grupe mladih koji su imali priliku realizirati svoje projektne ideje što je bio konkretan primjer angažmana i suradnje mladih. Uključeno je više od 40 mladih ova dva grada koji su se družili i radili zajedno tijekom dva dvodnevna seminara, a svoje aktivnosti i druženje zabilježili video zapisom.

Na konferenciji za medije mladi su imali priliku govoriti o svojim aktivnostima, podijeliti svoja iskustva i čuti nešto više o projektu PRO – Budućnost od člana radne grupe Vahidina Omanovića, koji je govorio o najvećem mirovnom projektu u Bosni i Hercegovini, nakon rata.

Svi nazočni su imali priliku pogledati film „Budi rijeka koja spaja“, koji je uradila grupa mladih iz Sanskog Mosta.

Nakon aktivnosti koje su implementirali, mladi su bogatiji za po dvije lokalne inicijative koje su realizirane u Sanskom Mostu i Prijedoru. Mladi u Sanskom Mostu također su uredili dio plaže na rijeci Sani i postavili sve klupe, na kojima će biti ispisane poruke mira, dok su mladi u Prijedoru u sklopu Lokalne inicijative napravili teretanu na otvorenom, koja će biti na raspolaganju svim generacijama grada Prijedora.

Na konferenciji je nazočilo preko 30 sudionika projekta „Moj grad – grad mladih“, te članova radne grupe Prijedor-Sanski Most projekta PRO-Budućnost.

 1. Lokalni fond za mlade iz općina Nevesinje i Sanski Most – Fond je bio namijenjen formalnim i neformalnim skupinama mladih između 15 i 19 godina, a ukupan iznos na raspolaganju iz ovoga Fonda iznosio je 1.000,00 KM.

Odabrana su dva projektna prijedloga, neformalnih skupina mladih, jedan iz Sanskog Mosta, drugi iz Nevesinja.

U sklopu implementacije odobrenog projekta neformalne skupine iz Nevesinja kojoj su dodjeljena grant sredstava temeljem Lokalnog fonda za mlade, održan je jednodnevni posjet Nevesinju u kojem je sudjelovalo 30 mladih uzrasta između 15 i 19 godina s područja Mostara i Nevesinja. Posjet je održan 15.listopada/oktobra 2016. Mladi su u sklopu posjeta Nevesinju imali priliku  obići povijesni grad Vjenčac, posjetiti vjerske objekte, prošetati Nevesinjem, obići jezero i popričati s predstavnikom općinskih vlasti.

U sklopu implementacije odobrenog projekta neformalne skupine mladih iz Sanskog Mosta kojoj su dodjeljena grant sredstava temeljem Lokalnog fonda za mlade, održana su  dva jednodnevna seminara za mlade iz Prijedora i Sanskog Mosta. 

Jednodnevni seminar u Sanskom Mostu održan je 5.studenog/novembra, 2016., a okupio je 31 sudionika iz Prijedora i Sanskog Mosta. Sudjelovali su mladi u dobi između 15 i 19 godina starosti. U sklopu seminara mladi su imali priliku posjetiti vjerske objekte u Sanskom Mostu, bili su dio kreativne radionice koja je imala za cilj izraditi mural sa potpisom PRO-Budućnost projekta, te tako doprinijeli izradi umjetničke postavke u Sanskom Mostu. Kao jedna od aktivnosti seminara bilo je i sudjelovanje u dvosatnoj radionici ”Predrasude u i oko mene”.

Seminar u Prijedoru održan je 12. studenog/novembra, 2016., a uključivao je rad na team-buildingu kao i rad na razvoju bolje komunikacije, te poboljšanju odnosa mladih iz Prijedora i Sanskog Mosta. Na seminaru su sudjelovali i i volonteri iz AsuBiH (Asocijacija srednjoškolaca u BiH). U sklopu seminara mladi su imali priliku posjetiti vjerske objekte, kulturne i povjesne znamenitosti Prijedora, te razgovarati o identitetu. U sklopu seminara također je organizirana radionica pod naslovom ”Šta je potrebno za izgradnju mira u našim lokalnim zajednicama?”

Kao output rada na projektu, jedan od članova neformalne skupine mladih iz Sanskog Mosta, Emir Hurić, napravio je kratki film, kojim je dokumentirao razmišljanja i aktivnosti mladih iz Prjedora i Sanskog Mosta. Naziv filma je Budi rijeka koja spaja.

Tijekom svi prethodno navedenih aktivnosti mladi su imali priliku učiti o liderstvu i vještinama zagovaranja i lobiranja za svoje projekte i potrebe. Cilj je bio da mladi spoznaju važnost uključivanja u demokratske procese odlučivanja u lokalnim zajednicama, kako bi mogli pomoći promoviranju mira, izgradnji tolerancije, suživota i bolje budućnosti.

VIDEO:

Moj grad – grad mladih, PRO-Budućnost

VIDEO Budi rijeka koja spaja by Elmin Hurić (mladi Prijedora i Sanskog Mosta)

***ENGLISH***

My City – Youth City 

Timespan: 20/06/2016 – 31/01/2017 

Donor: USAID

The “My City – Youth City” project is supported by USAID's PRO-Future project, which is implemented by Catholic Relief Services in cooperation with Mozaik Foundation, Caritas Bosne i Hercegovine, Tuzla Citizens‘ Forum, Helsinki Parliament of Citizens Banja Luka and Interreligious Council of BiH.

Applicant: Agencija lokalne demokratije Mostar 

Description:  The project brings together organizations and participants from Mostar and Nevesinje, as well as Prijedor and Sanski Most. 40 young participants (15-19) fromthe mentioned communities were active members of the project during the implementation period of six months. Participants were encouraged by learning leadership and debating skills and worked with the local authorities in educational and creative activities. The focus was the importance of participating in democratic processes of elections in local communities in order to reach sustainable peace, tolerance and a better future.

Objective: strengthening the awareness of young people from local communities to overcome divisions and strengthen trust among young people from Mostar, Nevesinje, Prijedor and Sanski Most, strengthening knowledge and skills of young people for active participation in the local community through advocacy campaign, and local youth actions in participating communities.

Specific objectives:

 • Strengthening reconciliation, coexistence and togetherness among the youth of the partner communities of Nevesinje and Mostar, ie Sanski Most and Prijedor
 • Strengthening the capacity of young people (formal and informal groups) for active citizenship and participation in life in their own communities, especially in advocacy and decision-making processes
 • Increasing the involvement of young people with disabilities in local activities that promote youth participation, reconciliation and coexistence
 • Increasing the focus of public authorities in the communities of Nevesinje and Sanski Most on the needs of young people in the policy-making and decision-making process.

Activities implemented within the project:

1. The initial (kick off) meeting of the project partners “My city – the city of youth” – was held on June 21, 2016. in Prijedor, where the dates of implementation of activities have been agreed in detail and operational plans for activities in each municipality / city have been elaborated in detail.

2. Workshop “My city – the city of youth” – 1.9.2016. – 4.9.2016. in Mostar

About 40 young people aged 15 to 19 from Prijedor, Mostar, Nevesinje and Sanski Most participated in the workshop. They learned about leadership and advocacy and lobbying skills for their ideas and needs through interventions in the public spaces of their communities. The aim was to recognize the importance of involvement in democratic decision-making processes in local communities. The training also focused on peace building in relation to the identities with which the participants identify, and considered what identities mean in peacebuilding.

Reconciliation, dialogue and coexistence through various innovative ways of implementation were discussed, including various workshops and organized visits. Among other things, the young people visited the Church of St. Peter and Paul, the monastery in Žitomislić and the Tekija in Blagaj.

As part of the workshop program, a parallel workshop “My city – Youth City” – Urban Youth spot – Life Art Pavilion 2016 was organized. This workshop was held on July 7 and 8, 2016 at the Music School in Mostar. The workshop “My city – city of youth” – Urban Youth spot – Life Art Pavilion 2016, conducted by the Center for Architecture, Dialogue and Art – ADA Mostar, aimed to promote inclusion and encourage young people to creatively express their attitude towards certain problems and obstacles that young people in the city of Mostar face. Within the workshop program, the idea of ​​the importance of quality and thematically arranged arrangement of public open spaces in the city of Mostar, especially those important and related to the youth of this city, was developed.

In this participatory process, young people had the opportunity to explore the available opportunities in the spatial and social environment. As a result of the workshop, a model “Mobile Hub” in the scale of 1: 200 was made, and it will be included in the virtual map of public spaces for young people, which was made within the previous phase of the workshop “My city – the city of youth”.

“Life art pavilion” is conceived as a moving urban point of two meanings, social and architectural. This approach to the arrangement of public space gives a new value to the city in the social sense, while at the same time “refreshing” in the architectural sense, given that such a pavilion, even when not in use, would have a strong identity as a piece of urban furniture.

The model was presented and submitted to the representatives of local authorities, ie representatives of the City Administration of the City of Mostar, so that the proposal of the youth of the City of Mostar could be taken into account in formal and informal planning processes in the local community. The general public will have the opportunity to “walk” through “My city – youth city” through an upgraded virtual map, which will be posted online on Facebook and the website of the Local Democracy Agency Mostar and beyond. In this way, young people learn how to express their attitude towards certain problems of the community, and the community learns to listen to their voice.

3. Actions in local communities

The aim of this activity is the direct and visible action of young people in their local communities.

This activity produced the following results:

Mostar – lighting around the school yard and cleaning the yard of the Gymnasium in Mostar (the action was carried out instead of the planned gathering of young people in Nevesinje)

Prijedor – built outdoor gym, which will be available to all generations of the city of Prijedor.

Sanski Most – young people have arranged a part of the beach on the river Sana and set up benches on which messages of peace will be written

4. As part of the project My City – City of Youth, two press conferences were held (in Sanski Most and Nevesinje).

The press conference in Nevesinje was held on December 12, 2016 in the premises of the High School Center Nevesinje.

At the press conference, the activities realized during the six months of the project were presented. The Mostar Local Democracy Agency, in cooperation with local coordinators, actively worked to raise the awareness of young people from local communities in order to overcome divisions and strengthen trust among young people from Mostar, Nevesinje, Prijedor and Sanski Most. Joint workshops, gatherings, visits and concrete activities on revitalization of sites used by young people in these four cities have significantly contributed to the establishment of communication and concrete cooperation between local officials and representatives of the NGO sector and young people from these cities.

The conference was attended by public officials of the Municipality of Nevesinje: Milutin Samardžić, Deputy Mayor and Siniša Bratić, Mayor of Economy; Representative of the City of Mostar: Nedžad Vuk Sports Advisor of the Department of Social Activities; Representatives of the High School Center Nevesinje: Vukan Bratic director and Danica Djurasovic deputy director, Branimir Tamindzija member of the working group PRO-Future of the project, Aleksandra Kravic local project coordinator, and Dzenana Dedic director of the Local Democracy Agency Mostar.

After the conference, representatives of the project team were received by the Mayor of Nevesinje Milenko Avdalović and the President of the Assembly of Nevesinje Momčilo Vukotić. This was an opportunity to get acquainted with the new administration of the Municipality of Nevesinje, and to present the current cooperation. To the satisfaction of all present, positive attitudes were expressed regarding the continuation of good relations, exchanged concrete experiences on the structures of local government and project cooperation, and agreed to continue cooperation at all levels.

The press conference in Sanski Most was held on December 9, 2016 in the premises of the Peacebuilding Center.

During the 6 months of the project, the Local Democracy Agency Mostar (LDA Mostar), in cooperation with local coordinators from Sanski Most, and with the support of the Peacebuilding Center, implemented a number of activities of this project. In Prijedor and Sanski Most, informal groups of young people actively participated and had the opportunity to realize their project ideas, which was a concrete example of youth engagement and cooperation. More than 40 young people from these two cities were involved, who socialized and worked together during two two-day seminars, and recorded their activities and socializing with a video.

At the press conference, young people had the opportunity to talk about their activities, share their experiences and hear more about the PRO – Future project from a member of the working group Vahidin Omanovic, who spoke about the largest peace project in Bosnia and Herzegovina after the war.

All those present had the opportunity to watch the film “Be the river that connects”, which was made by a group of young people from Sanski Most.

After the activities they implemented, young people are richer for two local initiatives that were implemented in Sanski Most and Prijedor. Young people in Sanski Most also arranged a part of the beach on the river Sana and set up all benches, on which messages of peace will be written, while young people in Prijedor as part of the Local Initiative built an outdoor gym, which will be available to all generations of Prijedor.

The conference was attended by over 30 participants in the project “My city – youth city”, and members of the working group Prijedor-Sanski Most project PRO-Future.

5. Local Youth Fund from the municipalities of Nevesinje and Sanski Most – The Fund was intended for formal and informal groups of young people between 15 and 19 years, and the total amount available from this Fund was 1,000.00 KM.

Two project proposals were selected, informal groups of young people, one from Sanski Most, the other from Nevesinje.

As part of the implementation of the approved project of an informal group from Nevesinje, which was awarded a grant from the Local Youth Fund, a one-day visit to Nevesinje was held with the participation of 30 young people aged 15 to 19 from Mostar and Nevesinje. The visit took place on October 15, 2016. As part of the visit to Nevesinje, young people had the opportunity to visit the historic town of Vjenčac, visit religious buildings, walk through Nevesinje, visit the lake and talk to a representative of the municipal authorities.

As part of the implementation of the approved project of an informal group of young people from Sanski Most, which was awarded a grant from the Local Youth Fund, two one-day seminars were held for young people from Prijedor and Sanski Most.

A one-day seminar in Sanski Most was held on November 5, 2016, and gathered 31 participants from Prijedor and Sanski Most. Young people between the ages of 15 and 19 participated. As part of the seminar, young people had the opportunity to visit religious buildings in Sanski Most, were part of a creative workshop aimed at making a mural with the signature of the PRO-Future Project, and thus contributed to the creation of an art exhibition in Sanski Most. One of the activities of the seminar was participation in a two-hour workshop “Prejudices in and around me”.

The seminar in Prijedor was held on November 12, 2016, and included work on team-building as well as work on developing better communication and improving the relations between young people from Prijedor and Sanski Most. Volunteers from AsuBiH (Association of High School Students in BiH) also participated in the seminar. As part of the seminar, young people had the opportunity to visit religious sites, cultural and historical sights of Prijedor, and talk about identity. The seminar also included a workshop entitled “What is needed to build peace in our local communities?”

As an output of the project, one of the members of the informal group of young people from Sanski Most, Emir Hurić, made a short film, documenting the thoughts and activities of young people from Prjedor and Sanski Most. The title of the film is ”Be the River That Connects”.

During all the above activities, young people had the opportunity to learn about leadership and advocacy and lobbying skills for their projects and needs. The aim was for young people to realize the importance of getting involved in democratic decision-making processes in local communities, so that they can help promote peace, build tolerance, coexistence and a better future.

VIDEO:

My City – Youth City, PRO-Future
VIDEO ”Budi rijeka koja spaja” by Elmin Hurić (young people from Prijedor and Sanski Most)