bs
bs

Prostori koji pokreću financiraju zajedničke projekte civilnog društva i javne uprave u Mostaru

Danas su u Mostaru potpisani ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava za deset projekata koji će zajednički sprovoditi organizacije civilnog društva, javne institucije i lokalna samouprava. Grantovi su dodijeljeni u okviru Projekta Mostar – Prostori koji pokreću kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i direktno podržavaju inicijative koje će se baviti zajedničkim rješavanjem problema na nivou zajednice i poboljšanjem kvalitete života građanki i građana Mostara, sa posebnim fokusom na mlade, žene i osobe sa invaliditetom. Odabrani projekti u ukupnoj vrijednosti od oko 112.000 britanskih funti, realizirat će se do kraja decembra/prosinca 2023. godine.

Dodjeli bespovratnih sredstava prethodio je proces izgradnje kapaciteta nevladinih organizacija i lokalnih vlasti koji je Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) implementirala kroz navedeni Projekat krajem prošle godine.

Photo: Sanjin Fajić

Pored učešća na ovim programu, uslovi za prijavu na poziv za grantove bili su i uključivanja Grada Mostara i drugih organizacija civilnog društva u prijedloge projekata, kako bi se ostvarilo povezivanje i partnerstvo različitih aktera podjednako važnih za uspjeh predloženih ideja.

„Ovaj višemjesečni proces uključivao je interaktivne programe za predstavnike nevladinih organizacija i lokalnih vlasti s ciljem umrežavanja javnog i civilnog sektora, te pronalaženje modela za poboljšanje komunikacije između njih, rekla je na događaju Maja Vejzović, menadžerica projekta ispred Agencije lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar), i istakla da su upravo kontakti ostvareni kroz treninge LDA Mostar, bili osnov za kreiranje partnerstava u ovom programu dodjele bespovratnih sredstava.

„Ponosni smo što već sada vidimo da se saradnja između Grada Mostara i organizacija civilnog društva koje su učestvovale na našim programima intenzivirala i van okvira ovog Projekta,“ zaključila je Vejzović.

Photo: Sanjin Fajić

Ukupno trinaest organizacija civilnog društva učesnica programa, iskoristilo je mogućnost da aplicira na poziv otvoren početkom ove godine, a komisija je odabrala prijedloge sljedećih aplikanata:

Projekti će se baviti poboljšanjem položaja i uvjeta života osoba sa invaliditetom, unapređenjem učešća žena i mladih, ali i promocijom ekološki održivih praksi.

U ime Projekta, ugovore je potpisala Veronika Jelinkova, direktorica Projekta Mostar – Prostori koji pokreću. Ona je u svom obraćanju obećala je punu podršku svim korisnicima bespovratnih sredstava tijekom provođenja i naglasila da se raduje uspješnim pričama koje će nastati tijekom i nakon provedbe njihovih projekata.

„Zaista sam vam zahvalna što imate duha i hrabrosti uložiti svoje vrijeme i svoje kapacitete kako biste poboljšali situaciju za tolike skupine ljudi koji će na kraju imati koristi od vaših aktivnosti i projekata. Pročitala sam sve vaše prijedloge i dirnulo me koliko važnih tema i problema u zajednici planirate adresirati“, dodala je Jelinkova.

Projekat „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI)Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević)Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i NEŠTO VIŠE (NV).

Related Posts