bs
bs

Mostar jednoglasan u potrebi za pristupačnom i sigurnom lokalnom zajednicom

Inkluzivnost ne može biti privilegija, nego pravo svih.

Serija panel diskusija pod nazivom „Da li je Mostar inkluzivan grad?“, održana je danas u Centru za kulturu Mostar u sklopu Projekta Mostar – Prostori koji pokreću, a u organizaciji Agencije lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar). Događajem je obilježen međunarodni Dan nulte tolerancije prema diskriminaciji.

Panelisti, ali i mnogobrojne građanke i građani zainteresovani za ovu temu, ukazali su na činjenicu da su marginalizirane kategorije društva, prvenstveno žene, mladi i osobe sa invaliditetom, često potisnute iz javnog prostora i da jedino kroz njihovo aktivno uključivanje u kreiranje i korištenje javnih prostora njihov položaj u društvu može biti unaprijeđen.

Nives Blažević, predstavnica incijative „Za pristupačani Mostar“ tokom panel diskusije pod nazivom Prostori koji sputavaju rekla je: „Voljela bih doživjeti da roditelj bude roditelj, a ne incijatori svih promjena u društvu za svoju djecu.“.

Povod panel diskusija jeste obilježavanje međunarodnog Dana nulte tolerancije prema diskriminaciji u sklopu kojeg LDA Mostar potiče građanke i građane da razgovaraju o problemima sa kojima se suočavaju marginalizirane kategorije društva, te promišljaju o modelima unapređenja statusa ove kategorije društva. Ovogodišnja tema međunarodnog dana je Nulta tolerancija prema diskriminaciji žena i djevojčica čime se stavlja akcenat na promicanje jednakosti i osnaživanje žena i djevojčica.

Panel diskusija “Prostori koji izazivaju osjećaj nesigurnosti”

Haris Idriz, Rukovodilac odjela za ravoj i vanjsku saradnju Koledža Ujedinjenog Svijeta u Mostaru (UWC Mostar), rekao je da tu obrazovnu instituciju trenutno pohađa 207 maloljetnih učenika, od čega 148 djevojčica koje su često izložene verbalnom, a u pojedinim dijelovima grada i fizičkom nasilju. Samo u 2022. godini 28 učenica je odlučilo prijaviti verbalno i fizičko nasilje.

O razlozima iza pogoršanja sigurnosne situacije u gradu, pogotovo povečanog broja djela nasilja prema ženama i djevojčicama, Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije na Fakultetu prava i sigurnosti Univerziteta modernih znanosti – CKM, rekao je: „Upravo panel diskusije, kao ova danas, pokazuju da je etimologija ovih problema svijest građana i proces socijalizacije kroz koji svaka osoba u svom djetinstvu prođe.“

Prisutni su se složili da je potrebno češće govoriti o problemu inkluzije žena, osoba sa invaliditetom, i djece iz Romske populacije u društvo, pogotovo u obrazovnim sistem. Mnogi učesnici su se složili da su obrazovne institucije, pored roditelja, najvažniji faktor u poboljšanju stanja marginaliziranih kategorija društva jer upravo u njima djeca kroz nastavu, ali i primjere, uče kako se treba ophoditi prema ostalim članovima njihove zajednice.

Panel diskusija “Prostori koji obeshrabruju i demotivišu”

Na pitanje koji je krajnji cilj inkluzije u obrazovanju, Zumreta Marić, profesorica historije i demokratije i ljudskih prava, tokom panel diskusije pod nazivom „Prostori koji obeshrabruju i demotivišu“, pojasnila je da je krajnji i osnovni cilj inkluzije je da inkluzije nestane tj. da dobijemo društvo u kojem smo svi uključeni.

Panel diskusije su završene sugestijama učesnika i učesnica za poboljšanje stanja inkluzije u gradu. Preporuke će u narednom periodu biti obrađene i poslane relevantnim gradskim odjelima i kantonalnim ministarstvima.

Moderatorica događaja bila je Adla Dizdar, a sa prisutnim na događaju kroz tri panel diskusije razgovarali su: Nives Blažević, predstavnica incijative „Za pristupačni Mostar“, Ivica Pavlović, predsjednik Udruge paraplegičara i oboljelih od dječije paralize „Marko Ravlić“, Marijan Tustonja, voditelj Ureda za studente sa invaliditetom pri Sveučilištu u Mostaru, Sandi Dizdarević, profesor kriminalističke psihologije na Fakultetu prava i sigurnosti pri CKM, Adela Gosto, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova pri Gradskom vijeću Grada Mostara, Haris Idriz, rukovodilac odjela za razvoj i vanjsku saradnju pri UWC Mostar, Nefiza Dautović, stručna savjetnica za predškolsko i inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Zumreta Marić, profesorica historije i demokratije i ljudskih prava i Mirjana Vučić, službenica za ljudska prava u OSCE Misiji u BiH.

Projekat „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i NEŠTO VIŠE (NV).

Related Posts