bs
bs

Prvi koordinacijski sastanak Regionalne mreže za lokalnu demokratiju u 2016.

Knjaževac domaćin prvog koordinacijskog sastanka Regionalne mreže za lokalnu demokratiju

U periodu od 08.02. do 11.02.2016. godine Agencija lokalne demokatije Mostar je sudjelovala na Prvom koordinacijskom sastanaku Regionalne mreže za lokalnu demokratiju u Knjaževcu (Srbija). Mreža je osnovana u okviru projekta “Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana“.

Koordinacioni sastanak je obnovio postojeću saradnju između partnera i članova projekta “Regionalna platforma za dijalog i učešće mladih Balkana” iz Agencija lokalne demokratije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova i Srbije, ALDA Skoplja i ALDA s ciljem sumiranja rezultata rada prve godine implementacije projekta, te dogovorio plan aktivnosti za 2016. godinu.

Sastanku su također prisustvovali mladi ljudi i predstavnici lokalnih vlasti iz Mostara, Prijedora, Zavidovića, Nikšića, Skoplja, Kavadarci, Peći i Knjaževca, kao i generalna sekretarka ALDA-e Antonella Valmorbida.

Ovaj događaj je trajao četiri dana za vrijeme kojih je održano više koordinacijskih sastanaka, kao i sjednica Skupštine i Upravnog odobora mreže s namjerom jačanja rada Mreže, kao i jačanja saradnja između regionalnih partnera. Također se pričalo o tome kako unaprijediti postojeće prakse za učešče mladih u lokalnim zajednicama, te je razrađen detaljan plan narednih aktivnosti, osvrćući se na ishod prethodnih.

Sastanci sa predstavnicima Općina partnera u projektu su bili jedinstvena prilika za razgovor u kojem su mladi imali šansu da razgovaraju o projektu i o budućoj saradnji.

Tokom koordinacijskog sastanka je održan i specijalni popratni program za predstavnike lokalnih vlasti iz svih općina kako bi se poboljšala njihova buduća saradnja u okviru Regionalne mreže za lokalnu demokratiju.

Projekat je iniciran od strane ALDA – Asocijacije agencija lokalne demokratije, a lokalno će ga implementirati Agencije lokalne demokratije iz Mostara, Zavidovića, Prijedora (BiH), Subotice i Knjaževca (SRB), Nikšića (CG), Peći (Kosovo), te ALDA Makedonija kao pridruženi partner. Finansijsku podršku ovom značajnom projektu dala je Evropska unija kroz program Civil Society Facility – Operating Grants to IPA CSO Associations (Support to regional thematic associations).

Detaljan dnevni red sastanka podijeljen po sesijama možete pronaći OVDJE.

 

 

Related Posts