bs
bs

Video reportaža – sportsko penjanje u BiH

Osnove boulderinga ASPK Neretva

Sportsko penjanje je takmičarski sport koji je nastao sredinom osamdesetih godina 20 stoljeća. Za razliku od tradicionalnog penjanja, penjač se za napredovanje koristi samo svojim tijelom bez tehničkih pomagala, a oprema služi isključivo za osiguranje.

Penjač se ne smije pomagati bilo kojim dijelom opreme za napredovanje ili odmaranje. Ono uključuje penjanje visokog intenziteta na relativno kratkim rutama.
Jedan od oblika sportskog penjanja je tzv.bouldering, koji je sve popularniji u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini.

Alpinisticko- sportsko penjački klub “NERETVA je jedini klub penjača u gradu Mostaru, a članovi tima mogu ponosno reći da su dvoranu napravili svojim rukama. Sve je počelo sa kamenom temeljcem, dok je organizovanje natjecanja u boluderingu danas postalo dio prepoznatljive lokalne penjačke scene u BiH.
Bouldering je penjanje po stijenama ogoljeno do same srži. Iza sebe ostavljate užad i pojaseve, i samo uz obuću za penjanje i vrećicu krede osvajate male podioke umjetne planine. Za prihvatanje Bouldering izazova potrebni su: balans, tehnika, snaga i mozak. Kako biste se okušali u ovome ne treba vam mnogo iskustva i skupa oprema što će vas brzo potaknuti da ga isprobate.

Sve što vam je potrebno za početak avanture je par cipela za penjanje odgovarajućeg broja, dobro priprijen penjački pojas oko vas i praktična torbica za kredu.

Užad za penjanje mogu se podijeliti u dvije klase: dinamička užad i užad slabe rastezljivosti (“statička” užad). Dinamička užad su dizajnirana tako da apsorbiraju energiju pada penjača. Karabineri su metalne spojnice sa oprugom za automatsko zatvaranje i služe kao konektori. Iako su se nekada proizvodili samo od čelika, skoro svi karabineri za rekreaciono penjanje su u skorije vrijeme napravljeni od lagane aluminijske legure. Čelični karabineri su dosta teži ali i dugotrajniji te ih zbog toga često koriste instruktori dok rade sa grupama.

Sistem pojaseva koristi se kako bi se povezalo uže sa penjačem. Tu su dvije petlje na prednjoj strani gdje penjač veže kraj užeta koristeći čvor u obliku broja osam.

Obuća za penjanje štiti stopala i u isto vrijeme pruža potrebno trenje kako ne biste skliznuli iz uporišta. Ova obuća bi trebala da vam savršeno pristaje. Pravilo je da je ugodnija i podobnija obuća norma za tehnički zahtjevnije penjanje.

Na popularnoj stranici za penjače: https://27crags.com/ postoji tek 7 lokacija za penjanje u Bosni i Hercegovini (Vrt Ciklama, Zečiji kamen, Suturlija, Kameni most , Pecka, Crna stijena, Zvečaj). U Hercegovini, u južnom dijelu zemlje nastalom ponajviše na dolomitnim stijenama, postoji veliki penjački potencijal. Neistražena priroda, prelijepi krajolici, čiste rijeke unaokolo dolomitnih stijena, pružaju jedinstveno penjačko iskustvo. Najbolja od svega je činjenica da je udaljeno svega 20 minuta od Hercegovačkog čarobnog grada, Mostara.

Related Posts