bs
bs

LDA Mostar polazna tačka onima koji uče u Mostaru

Posljednje dvije sedmice u Mostaru je boravila grupa od 28 srednjoškolaca, učenika Globala gymnasiet iz Stockholma. Bila je to studijska posjeta u kojoj su istraživali kulturološki, socijalni i politički kontekst Mostara i Bosne i Hercegovine, sve kako bi na osnovu prikupljenih informacija i stečenih iskustava pisali svoje završne radove.

Globala gymnasiet posjeta LDA Mostar

LDA Mostar bila je jedna od organizacija koju su posjetile. Naime, partner švedskim gostima u BiH bio je Institut za razvoj mladih KULT, koji je Agenciju lokalne demokratije prepoznao kao organizaciju koja je već skoro 20 godina važan akter u procesu razvoja demokratskog društva. Tako je 28 studenata u pratnji profesora svoje studijsko istraživanje Mostara započelo upravo u Agenciji lokalne demokratije. Vrijeme unaprijed predviđeno za razgovor proteklo je brzo i zapravo ga nije bilo dovoljno – koliko je susret s našom Selmom Žuljević bio produktivan i zanimljiv.


Diskusija sa studentima

Osim o prilikama u gradu, odnosno kroz razgovor o onome što LDA Mostar radi, predstavljen je Projekt Mostar – Prostori koji pokreću. Iskoristili smo priliku da u cijelu priču uvedemo i korisnike Projekta Mostar – za terenske posjete preporučili smo im nekolicinu udruženja, asocijacija i pojedinaca koji, svako u svom polju, rade za boljitak lokalne zajednice. Tako su studenti posjetili Centar za stara i iznemogla lica Mostar, udruženja žena Vrba i Univerzum, udruženje umjetnika Zanart, te udruženja Vedri osmijeh i Sensus.

 

Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

Related Posts