bs
bs

SVEČANA KONFERENCIJA ‘’LOKALNE VLASTI I GRAĐANI ZAJEDNO DO BOLJIH ZAJEDNICA’’

Poziv za medije

SVEČANA KONFERENCIJA PROJEKTA ‘’LINK ZA SARADNJU/SURADNJU’’

‘’LOKALNE VLASTI I GRAĐANI ZAJEDNO DO BOLJIH ZAJEDNICA

Pozivamo predstavnike medija da popratite Svečanu konferenciju ‘’Lokalne vlasti i građani zajedno do boljih zajednica’’ koja se održava u okviru projekta ”Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju” koji financira Europska unija,

u petak, 08.12.2023. godine s početkom u 10:00 sati

u Konferencijskoj sali Holiday, Hotel Holiday, Sarajevo

Cilj konferencije je ukazati na važnost suradnje, te izgradnje i jačanja kapaciteta lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva kao glavnih partnera u izgradnji pariticipativnih demokratskih procesa u lokalnim zajednicama BiH, kroz primjere pozitivnih rezultata projekta ‘’LINK za saradnju/suradnju’’.

Press corner sa izjavama za medije će se održati prije početka Konferencije, u Sali ”Holiday”,

s početkom u 09:45 sati.

Konferencija će okupiti predstavnike lokalnih vlasti i OCD-a iz 22 lokalne zajednice BiH, te predstavnike donatora, relevantnih državnih institucija, nevladinih organizacija i međunarodne zajednice. Domaćin Konferencije je Agencija lokalne demokratije Mostar uz podršku projektnih partnera.

Središnji događaj Konfencije je dodjela prestižne Europske oznake izvrsnosti u upravljanju (ELoGE) Vijeća Europe, uz uručenje kristalnog dodekaedra, jedinicama lokalne samouprave koje su uspješno završile ELoGE program, temeljen na samoprocjeni lokalnih samouprava u odnosu na 12 principa dobrog demokratskog upravljanja. U programu je sudjelovalo svih 12 lokalnih samouprava, korisnica projekta.

Projekt „LINK za saradnju/suradnju“ za cilj ima jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i OCD-a u provođenju participativnih procesa kako bi zajedno identificirali konkretne probleme zajednica uključenih u ovaj projekt te, zahvaljujući participativnom pristupu, pronašli najoptimalnija rješenja za detektirane probleme. Projekt je s implementacijom počeo 01.01.2021. i trajat će do 31.12.2023., a vrijednost mu je preko 540.000 EUR, od čega je Europska unija osigurala preko 490.000 EUR bespovratnih sredstavaProjektni konzorcij čine Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar, Agencija lokalne demokratije (LDA) Zavidovići, Agencija lokalne demokratije (LDA) Prijedor, Centar za razvoj Hercegovine (CRH) Trebinje i Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju (ALDA), te pridruženi partner ALDA Skoplje.

Više o projektu na www.link4cooperation.ba

Related Posts