bs
bs

Trening u Osijeku u sklopu projekta Balkan Kaleidoscope

Održan trening na temu multiperspektivnost u predavanju povijesti u sklopu projekta Balkan Kaleidoscope

U sklopu projekta Balkan Kaleidoscope, sufinanciranog kroz EU program Europa za građane, u Osijeku je 16. i 17. novembra/studenog održana trening radionica za nastavnike povijesti na temu multiperspektivnost u predavanju povijesti.

Tijekom dvodnevne radionice nastavnici povijesti su se imali priliku upoznati s ciljevima, metodologijom i svrhom prenošenja znanja iz povijesti na temelju multiperspektivnost. Važnost usmene predaje povijesti i osobni narativi, formiranje kritičkog mišljenja kod učenika kao i interaktivne metode prikladne za školske sate povijesti od presudne su važnosti kada je riječ o multiperspektivnom pristupu. Nastavnici su razmijenili lokalne prakse i metodologije predavanja povijesti i postaviti temelj za buduću suradnju. Glavni cilj treninga kroz projekt Balkan Kaleidoscop je pripremiti pilot trening module koji će se primjeniti/testirati u loklanim zajednicama, što će biti dokumentirano i kroz publikacije projekta.

Trening u Osijeku je organizirao Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, kao jedan od partnera projekta Balkan Kaleidoskope. Projekt Balkan Kaleidoscope ima namjeru skrenuti pozornost na važnost i vrijednost usmene predaje i sagledavanje slike iz više kutova u povijesnom narativu. Cilj projekta je promovirati mladim ljudima dublje razumijevanje zajedničke europske povijesti, zajedničkih vrijednosti, te razviti poštovanje, toleranciju i cijenjenje europske različitosti na temelju sjećanja jugoslovenskih ratova i njihovih posljedica za suvremenu Europu i njeno društvo, kao i važnost temelja europskih integracijskih ustrajanja.

Related Posts