bs
bs

Uručene novinarske nagrade „Srđan Aleksić“

U Sarajevu svečano uručene novinarske nagrade “Srđan Aleksić” – Specijalna plaketa pripala novinaru Sanelu Kajanu

Ovogodišnji dobitnici novinarske nagrade “Srđan Aleksić” su Milan Račić s portala Tačno.net iz Mostara, kome je pripala prva nagrada za profesionalno izvještavanje. Druga nagrada je dodijeljena novinaru Mirzi Sadikoviću s Televizije Unsko-sanskog kantona, a treća novinarki Ani Kotur za tekstove na portalu Buka.ba, dok je Specijalna plaketa “Srđan Aleksić” pripala novinaru Al Jazeere Balkans, Sanelu Kajanu.

Ova prestižna nagrada dodijeljena je na svečanosti upriličenoj 21.9. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, čije su sudionike pozdravili direktorica Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH Shanley Pinchotti, savjetnik načelnika sarajevske općine Centar Mustafa Resić i Majda Behram Stojanov, direktorica USAID-ovog projekta ‘Povjerenje, razumijevanje, odgovornost (PRO) za budućnost’.

Radi se o nagradi koja nosi ime Srđana Aleksića, ustanovljenoj u znak sjećanja na ovog trebinjskog heroja koji je u jeku ratnih dešavanja 1993. godine izgubio život braneći svog sugrađanina Alena Glavovića, a čija žrtva i djelo ostaju trajna inspiracija, te obavezuju na njegovanje i promoviranje vrijednosti mira, zajedništva, solidarnosti, uvažavanja različitosti, građanske odgovornosti i istinske hrabrosti.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodjeljuje se za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu, kao i za razvoj društveno odgovornog novinarstva, a u sklopu USAID-ovog projekta ‘PRO-Budućnost’.

Ove godine je na konkurs za dodjelu nagrada pristiglo ukupuno 19 prijedloga nevladinih organizacija, koje su nominirale novinare i emisije za koje su ocijenili da promoviraju i doprinose afirmaciji spomenutih vrijednosti. Posebna nagrada, Specijalna plaketa, dodjeljena je novinaru Al-Jazeere Sanelu Kajanu kojeg je nominirala radna grupa projekta PRO-Budućnost iz Mostara u sastavu Ivica Čavar, voditelj projekata pri Centru civilnih inicijativa u Mostaru (CCI Mostar), Dženana Dedić, direktorica Agencije lokalne demoraktije Mostar (LDA Mostar), te Senada Sadović iz Odjela društvenih djelatnosti Gradske uprave Grada Mostara.

Nagradu dodjeljuje Mreža za izgradnju mira uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, koji provodi Catholic Relief Services s partnerima.

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banja Luka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara RS, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Nagradu u posljednje četiri godine podržava projekat PRO-Budućnost, a radi se o USAID-ovom projektu koji provodi Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u BiH.

Do sada je nagradu “Srđan Aleksić” dobilo 25 novinara, novinarki i medija iz Bosne i Hercegovine.

Svečanoj dodjeli nagrade u Sarajevu prisustvovali su predstavnici brojnih bh. udruženja, medija i međunarodnih organizacija, te članovi diplomatskog kora, gosti i zvanice.

Na sljedećim linkovima pročitajte i poslušajte što je Sanel Kajan, dobitnik Specijalne plakete ”Srđan Aleksić” izjavio za medije u povodu dobivanja nagrade:

Hvala Radiju Bosne i Hercegovine na podršci. Razgovarali smo o nagradi Srđan Aleksić. Malo nas je ostalo koji držimo do profesionalnosti i ljudskosti, prije svega!BHRT je bila i moja kuća, a to je na neki način ostala sve ove godine.

Posted by Sanel Kajan on Monday, September 25, 2017

http://www.bhrt.ba/bht1-emisije/dnevnik-3-bht1/dnevnik-3-21-09-2017/

Related Posts