bs
bs

Veliki uspjeh! STAR projekt – prvi međunarodni sastanak

Od 21. do 23. jula/srpnja održan je Prvi međunarodni sastanak STAR projekta – u hibridnom obliku – u Arcugnanu, na kojem je sudjelovalo 8 europskih delegacija partnera u projektu koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Latvije, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Nizozemske. Preostalih 6 europskih delegacija iz Albanije, Njemačke, Srbije, Češke, Kosova i Poljske prisustvovalo je međunarodnom događaju putem interneta.

Prvog dana su se partneri projekta i lokalne vlasti sastale kako bi građanima Arcugnana predstavile inicijativu STAR i projektni konzorcij. Predstavnici loklanih vlasti, koji su se u velikom broju pridružili prezentaciji, bili su zainteresirani za rad Općine i s oduševljenjem su dočekali europska izaslanstva.

Što se tiče pojedinosti, događaj se održao u glavnoj vijećnici, gdje je gradonačelnik Paolo Pellizzari pozdravio sudionike uvodnim govorom. Nakon toga je Nadia Di Iulio, voditeljica projekta ALDA-e, javnosti predstavila projekt. Zatim je svaki partner STAR -a ukratko predstavio svoju organizaciju, kao i inicijative ulične umjetnosti provedene na lokalnoj razini, usmjerene na regeneraciju teritorija, stimulirajući građanski angažman. Osim toga, partneri su ovu priliku iskoristili kao pogodan trenutak za razmjenu iskustava i bolje upoznavanje.

Tijekom drugog dana održan je tehnički sastanak na kojem su strane razgovarale o participativnom procesu koji se na lokalnoj razini odvijao u okviru projekta STAR, postignutim ciljevima i sljedećim budućim koracima.

Nakon sastanka, u vijećnici Općine održana je javna konferencija za novinare o važnosti i utjecaju ulične umjetnosti na regeneraciju depresivnih područja i promicanje socijalne uključenosti te ciljanih umjetničkih i kulturnih udruga. Na temelju prvog dana sastanka, gospodin Paolo Pellizzari otvorio je sastanak, nakon čega je slijedio govor voditeljice projekta Nadie Di Iulio.

Među glavnim govornicima, koji su se pridružili ovom drugom danu događaja:

G. Antonio Ceccagno iz udruge Jeos govorio je o tome kako ulična umjetnost pridonosi urbanoj regeneraciji teritorija, uključujući i različite dionike;
Luis Gomez de Teran – umjetnik – raspravljao je o izazovima ulične umjetnosti kao instrumenta društvene kohezije.
Konačno, vođeni gradonačelnikom, zajedno s Antoniom Ceccagnom i Nadiom Di Iulio sudionici su se pridružili organiziranom obilasku murala. Obilazak umjetničkih djela i objašnjenje bili su korisni za razumijevanje konkretne važnosti projekta za Općinu i njezin angažman. Zatim su se partneri projekta STAR preselili u Città di Vicenza, gdje ih je srdačno dočekala Caterina Soprana, vijećnica Općine Vicenza za građanska i ljudska prava i kulturu mira. Gospođa Soprana čestitala je partnerima STAR-a na ovoj inicijativi i zaželjela buduću suradnju s gradom Vicenza.

Trećeg i posljednjeg dana sastanka organizacije i uključene strane sastale su se kako bi razgovarale o administrativnim aspektima.

Unatoč poteškoćama i iako su neki partneri morali sudjelovati online, zbog sigurnosnih mjera COVID-19, sastanak je bio pozitivno iskustvo za sve uključene strane i zajedno su razgovarali o raznim važnim za dobru praksu i aktivno građanstvo kako bi izgradili inkluzivnije i kreativnije europske zajednice.

***
Korisne informacije o Općini Arcugnano

Pročitajte prethodne vijesti o projektu STAR.

Originalni članak nađite na sljedećem linku.

Related Posts