bs
bs

Aktivnije učešće građana u procesu donošenja odluka za prosperitetnije lokalne zajednice

Poziv na konferenciju za medije

Pozivamo predstavnike medija na drugi Forum za razmjenu najboljih praksi saradnje organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti, koji će se u okviru projekta ”Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju” finansiranog sredstvima Evropske unije, održati

u Konferencijskoj sali Hotela Prijedor, Prijedor,

09.12.2022. godine s početkom u 10:00 sati

Cilj Foruma je procjena nivoa napretka saradnje lokalnih samouprava i organizacija civilnog društva u 12 gradova i općina/opština obuhvaćenih projektom, u odnosu na podatke sažete u projektnom dokumentu koji je na prvom Forumu detektirao osnovne izazove u saradnji ova dva sektora. Zadatak Foruma je također i procjena uticaja i važnosti, kroz projekt provedenog, ELoGE procesa i programa Akademije za lidere (LAP) Vijeća Evrope kao ključnih alata u kontekstu pridruživanja Evropskoj uniji.

Konferencija za medije će se održati prije početka Foruma, u predvorju Hotela Prijedor, s početkom u 09:30 sati.

Na Forumu će učestvovati gradonačelnici i načelnici, te predstavnici jedinica lokalnih samouprava i OCD-a iz 12 gradova i općina/opština Bosne i Hercegovine, kao i visoki zvaničnici, predstavnici međunarodne zajednice i donatora. Domaćin Foruma su Grad Prijedor i Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar, u svojstvu lider partnera projekta.

Projekt „LINK za saradnju/suradnju“ za cilj ima jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva u provođenju participativnih procesa kako bi zajedno identifikovali konkretne probleme zajednica i zahvaljujući participativnom pristupu, pronašli najoptimalnija rješenja. Projektne aktivnosti provode se u suradnji s 12 jedinica lokalne samouprave (Berkovići, Jablanica, Kostajnica, Maglaj, Mostar, Nevesinje, Novi Grad, Prijedor, Ravno, Trebinje, Zavidovići i Žepče) kao i OCD-ima s teritorija ovih 12 lokalnih zajednica.  Projekt je sa implementacijom počeo 01.01.2021. i trajat će do 31.12.2023., a vrijednost mu je preko 540.000 EUR, od čega je Evropska unija obezbijedila preko 490.000 EUR bespovratnih sredstavaProjektni konzorcij čine Agencija lokalne demokratije (LDA) Mostar, Agencija lokalne demokratije (LDA) Zavidovići, Agencija lokalne demokratije (LDA) Prijedor, Centar za razvoj Hercegovine (CRH) i Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju (ALDA), te pridruženi partner ALDA Skoplje.

Related Posts