bs
bs

“Gradovi koje pokreće umjetnost”

“Gradovi koje pokreće umjetnost”

Vremenski raspon: 2015-2018
Donator: Evropska komisija (CREATIVE EUROPE – Supporting Europe's cultural and creative sectors)
Glavni aplikant: Odine Teatret (Danska)

Partneri: 
Omma Studio Theater (Grčka); Farm in the cave (Češka); OGR-CRT (Italija); Kibla (Slovenija); Technical University of Crete (Grčka); Bargerstiftung Rohrmeisterei Schwerte (Njemačka); TNT Atalaya (Španija); UNITO SCT CENTER (Italija); Theatre Stanica (Slovačka); Teatr Brama (Poljska); Zid Theatre (Nizozemska)

Ciljevi:
Glavni cilj MICRO manifestacije je kulturno osnaživanje svake zajednice, kroz razvijanje intenzivnog iskustva kod publike promoviranjem povećanja u kvaliteti i kvanititeti sudjelovanja u kulturnom događaju/manifestaciji  “ dugotrajna društvena i kulturna transformacija. Oko 30 micro manifestacija će biti održano u partnerskim zemljama i zamišljene su kao putujući simbol događaja u pokretu. Manifestacije će biti održane uz podršku lokalnih Asocijacija partnera u Evropi, na 30 lokaliteta širom Evrope.

Tim povodom, Europska asocijacija za lokalnu demokratiju (ALDA) organizira i koordinira organizaciju tri međunarodne manifestacije: Subotica (Srbija) u maju/svibnju 2016. godine, Skoplje (Makedonija) u maju/svibnju 2017. godine i u Mostaru (BiH) u oktobru/listopadu 2018. godine.

Caravan next je veliki evropski projekat gdje se kroz pozorišne manifestacije širom Evrope stimuliraju pojedinci i zajednice na razmišljanje o evropskim izazovima u drugom milenijumu. Ovaj projekat je zamišljen tako da povezuje profesionalne umjetnike sa zajednicama i lokalnim stanovništvom. U Caravan Next-u pozorište i umjetnost postaju sredstvo za stvaranje novih načina za suočavanje sa društvenim pitanjima i problemima moderne Evrope. Od septembra 2015. do februara 2019. godine velika mreža evropskih pozorišnih organizacija i kulturnih institucija stvara kulturne manifestacije u 16 različitih evropskih zemalja. Preko 30.000 građana Evrope će biti uključeno u umjetničke i društveno zajedničke događaje i performanse.

 

Monday, 05 December 2016 11:39

Related Posts