bs
bs

IZLOŽBA INDUSTRIJSKOG NASLIJEĐA

NOVA NAMJENA STARIH INDUSTRIJSKIH GRAĐEVINA

U Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, u četvrtak 16.2. 2017. godine, s početkom u 19:00 sati biće otvorena izložba ” Nova namjena starih industrijskih građevina” autora Axela Fohla, jednog od pionira zaštite industrijskog naslijeđa u Njemačkoj.

 Nova namjena starih industrijskih građevina realizirana je uz pomoć Njemačke ambasade u BiH, Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica u Bosni i Hercegovini (FoundationCulturalHeritagewithoutBorders – CHwB) i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Gostovanje Izložbe u Mostaru omogućili su: Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, Udruženje za afirmaciju arhitekture, kulture prostora i vizualnih umjetnosti „FORA“ , Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača i Asocijacija Arhitekata u Bosni i Hercegovini.

Izložba je djelo radne grupe za zaštitu industrijskog naslijeđa Udruženja za zaštitu spomenika Savezne Republike Njemačke, čiji je Fohl dugogodišnji saradnik. Ova izložba donosi presjek četrdeset godina bavljenja zaštitom industrijskog naslijeđa kroz primjere uspješno izvedenih prenamjena industrijskih građevina u ovoj državi.
Na izložbi su dati primjeri u rasponu od prenamjene tvornica i električnih centrala do mostova i vodotornjeva koji su, zahvaljujući ozbiljnom pristupu i suradnji između investitora, projektanata i konzervatora od zapuštenih, neperspektivnih građevina postali kulturni spomenici od najvećeg značaja.

Izložba je povod da se i u Bosni i Hercegovini pokrene pitanje odnosa prema bogatom industrijskom naslijeđu koje imamo, te, kroz ove uspješne primjere podstaknu pozitivne promjene u tom odnosu.
Izložbi će prethoditi predavanje arhitektice Ane Martinović sa temom „Prilagodljiva ponovna upotreba industrijske baštine u procesu urbane regeneracije“. Što je ujedno tema Anine doktorske disertacije pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Ponovna prilagodljiva upotreba pruža mogućnost implementacije novih namjena u stare prostore i predstavlja održivu metodu regeneracije devastiranih objekata. Napušteni žitoprometov kompleks u Mostaru, jedan je od potencijalnih primjera moguće prenamjene industrijskog nasljeđa.

Predavanje će se održati u maloj sali Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača sa početkom u 18:00 sati.
Ulaz na predavanje i otvaranje izložbe je besplatan.

Related Posts