bs
bs

Otvoreno glasanje za javne prostore na otvorenom u Mostaru

Građanke i građani Mostara imaju priliku izabrati između više od 70 prijedloga za intervencije u javnim prostorima na otvorenom

Na konferenciji za medije, održanoj u ponedjeljak 8.8.2022. godine, u skopu Projekta Mostar – Prostori koji pokreću, objavljena je online anketa putem koje građanke i građani Mostara mogu odabrati intervencije kroz koje će se poboljšati funkcionalnost javnih prostora na otvorenom u Mostaru. Građanke i građani imaju mogučnost glasati sljedeće četiri sedmice tj. do 4. septembra.

Prijedlozi intervencija koji su uvršteni u online anketu pripremljeni su kroz aktivnosti otvorenog tipa gdje su građanke i građani dali svoje prijedloge za razvoj javnih prostora u cijelom gradu i kroz prezentaciju prijedloga Odjelu za urbanizam Grada Mostara koji je kroz svoje komentare pomogao da se lista građanskih prijedloga finalizira.

Projektni direktor, Kendall Palmer, kazao je kako građani mogu izabrati najviše pet intervencija između više od 70 prijedloga mostarskih javnih prostora.

“Grad Mostar je pomogao uskladiti listu intervencija s intervencijama koje Grad planira implementirati u skorijoj budućnosti, te pomogao u prilagodbi na osnovu tehničke izvedivosti. Rezultati glasovanja pomoći će nam identificirati intervencije koje će se implementirati unutar projekta.”, pojasnio je Palmer.

Savjetnik gradonačelnika grada Mostara, Marin Čuljak, istakao je kako je projekat pokazatelj da Mostar ima energiju i snagu otvoriti sve teme koje su važne građanima.

“Projekt ‘Mostar-Prostori koji pokreću’ nastavlja se na naš potpisan memorandum o suradnji. Pozivamo sve građane da glasuju za javne prostore za koje smatraju da ih treba preurediti za druženje i za sve ono što će pridonijeti daljnjem dijalogu na prostoru Mostara.”, naglasio je Čuljak.

O spomenutom procesu kreiranja liste mogućih intervencija govorila je Hidajeta Bojčić, koordinatorica grantova u ime organizacije “People in Need”, kazavši kako su, nakon preliminarne studije izvedivosti i usuglašavanja prijedloga s predstavnicima Grada Mostara, došli do 71 prijedloga koji bi po mišljenju građana podigli kvalitetu javnih, otvorenih površina u Mostaru.

“Sada ponovno želimo aktivno uključiti građane da izaberu prijedloge koji će od navedenog 71 prijedloga ići u realizaciju, a uzimajući u obzir proračunski okvir koji za ovaj projekt iznosi oko 580 tisuća maraka.”, pojasnila je Bojčić.

Važan kriterij je, kaže Bojčić, i vremenski okvir, odnosno vrijeme potrebno za implementaciju pojedine mjere, kao i prioritetne skupine građana kao što su osobe s invaliditetom, djeca, mladi, žene i osobe treće životne dobi.

Glasanje su otvorili Igor Ledić, predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar, i Jasna Rebac, predsjednica Udruženja mladih s invaliditetom Ružičnjak – Los Rosales.

Projekat ‘Mostar – Prostori koji pokreću’ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN) češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Related Posts