bs
bs

Predstavnici 22 OCD-a uspješno završili obuku o upravljanju projektnim ciklusom

IZGRADNJOM KAPACITETA OCD-a DO REALIZACIJE INICIJATIVA KLJUČNIH ZA USPJEH LOKALNIH ZAJEDNICA

U okviru projekta ”Jačanje lokalnog učešća i saradnje kroz partnerstvo javnih vlasti i organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini – LINK za saradnju/suradnju” ,  financiranog sredstvima Europske unije, provedena je obuka o upravljanju projektnim ciklusom za predstavnike 22 organizacije civilnog društva, korisnice bespovratnih sredstava grant sheme projekta. U periodu od 27.- 28. travnja/aprila u Kozarskoj Dubici održana je obuka za predstavnike organizacija iz Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Zavidovića, Maglaja i Žepča, dok je u periodu od 4.-5. svibnja/maja u Mostaru, održana obuka za predstavnike organizacija iz Berkovića, Jablanice, Mostara, Ravnog i Trebinja.

Oba događaj su započela svečanom ceremonijom potpisivanja ugovora s organizacijama, koje će svoje projektne ideje realizirati u narednih šest mjeseci u suradnji s lokalnim vlastima. Važno je naglasiti da je grant shema projekta sufinancirana iz budžeta 12 gradova/općina/opština iz kojih dolaze spomenute nevladine organizacije, te su na taj način jedinice lokalne samouprave dale direktan poticaj realizaciji aktivnosti u korist svojih građanki i građana.

Cilj ove obuke je izgradnja kapaciteta i umrežavanje organizacija civilnog društva (OCD), čije su projektne ideje ocjenjene najboljima u okviru Javnog poziva za prikupljanje projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava namijenjenih za zajedničko djelovanje OCD-a i lokalnih vlasti. Program obuke uključio je definiranje alata za uspješnu realizaciju aktivnosti odobrenih projekata i budžeta, narativno i financijsko izvještavanje, te internu i eksternu komunikaciju kao i vidljivost projekta.

Projekt „LINK za saradnju/suradnju“ za cilj ima jačanje kapaciteta lokalnih vlasti i OCD-a u sprovođenju participativnih procesa kako bi zajedno identifikovali konkretne probleme zajednica uključenih u ovaj projekat te, zahvaljujući participativnom pristupu, u saradnji sa loklanim vlastima pronašli najoptimalnija rješenja za detektovane probleme.

 

Projekt je s implementacijom počeo 01.01.2021. i trajat će do 31.12.2023., a vrijednost mu je preko 540.000 EUR, od čega je Europska unija osigurala preko 490.000 EUR bespovratnih sredstavaProjektni konzorcij čine Agencija lokalne demokratije (LDA) MostarAgencija lokalne demokratije (LDA) ZavidovićiAgencija lokalne demokratije (LDA) PrijedorCentar za razvoj Hercegovine (CRH) i Europska asocijacija za lokalnu demokraciju (ALDA), te pridruženi partner ALDA Skoplje.

Related Posts