bs
bs

Sretan Dan Europe!

Širom BiH obilježava se Dan Europe

Danom Europe koji se održava 9. maja/svibnja svake godine slavi se mir i jedinstvo u Europi. Datum označava godišnjicu povijesne “Schumanove deklaracije“. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv.

Njegova vizija bila je osnovati europsku instituciju koja bi objedinila proizvodnju ugljena i čelika i upravljala njome. Ugovor o osnivanju takvog tijela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

EU Ured u Bosni i Hercegovini i Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini svake godine obilježavaju Dan Evrope, 9. maj/svibanj, mnogobrojnim informativnim i kulturnim događajima koji se održavaju širom Bosne i Hercegovine. Dan Evrope je i prilika za provođenje aktivnosti koje promoviraju univerzalne vrijednosti poput tolerancije, mira, sigurnosti, vladavine zakona približavaju građanima.

Brojni događaji su planirani tokom mjeseca maja, kako bi se proslavio Dan Evrope i zajedničke evropske vrijednosti s građanima širom Bosne i Hercegovine.

U nastavku se nalazi program aktivnosti za obilježavanja Dana Evrope u Bosni i Hercegovini.

Povodom proslave Dana Europe institucije EU-a otvaraju svoja vrata za javnost početkom maja/svibnja u Bruxellesu i Strasbourgu. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Svake godine tisuće ljudi posjećuju institucije EU-a, sudjeluju u raspravama, prisustvuju koncertima i drugim događanjima kako bi obilježili taj dan i podizali svijest o EU-u.

Related Posts