bs
bs

U Mostaru održana obuka na temu participativnog planiranja

Participativno planiranje – karika koja nedostaje lokalnim zajednicama u BiH

Od 28.05. – 31.05.2019. godine u Mostaru je održana obuka na temu participativnog planiranja. Obuka je organizirana u sklopu dvogodišnjeg projekta “Izgradnja kapaciteta i doprinos ekonomskom razvoju obnovljivih izvora energije, održivosti životne sredine, upravljanja šumama i promocja malih i srednjih preduzeća u tri općine BiH”.

Partneri na ovoj projektu su Agencije lokalne demokratije iz Prijedora, Zavidovića i Mostara, te Udruženje Program Prijedor i Udruženje Trentino Balkan. Cilj projekta je da se prijenosom znanja i primjera dobrih praksi iz Italije promoviše participativni pristup u pravljenu planova, projekata i strategija za razvoj određene teritorije, da se jača saradnja između civilnog društva i lokalnih vlasti, te da se konstantno jača učešće građana u procesima donošenja odluka.

Obuku je organizovala Agencija lokalne demokratije iz Prijedora, a domaćin događaja je bila Agencija lokalne demokratije iz Mostara. Učesnici obuke su dolazili iz Zavidovića i Mostara kako iz civilnog sektora tako i predstavnici lokalnih vlasti iz ova dva grada. Učesnici su imali priliku da budu obučeni o metodama i tehnikama koje se koriste prilikom participativnog planiranja i razvoja određene teritorije.

Related Posts