bs
bs

Učenici mijenjaju školske za vijećničke klupe

Danas je zaključen višemjesečni proces obrazovanja mladih o demokratiji kroz edukativni program „Šta je demokratija za mlade – Electionville.“ Program je podržan kroz Projekat Mostar – Prostori koji pokreću kojeg finanisira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Julian Reilly, Britanski ambasador u BiH

Na otvaranju finala mladima se obratio Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Julian Reilly:

„Sjajno je ponovo biti u Mostaru povodom još jednog uzbudljivog projekta koji vode građani, a koji je dio naše saradnje sa Gradom Mostarom i partnerima u civilnom društvu.  Danas je finale četvero-mjesečne igre „Electionville“: sjajno je vidjeti mlade kako uče o demokratskim procesima putem ove konkurentne ali i inkluzivne aktivnosti. Učestvovanje u demokratskim procesima vodi ka aktivnim građanima, ohrabruje mlade da se što više angažuju i daju svoj doprinos u pozitivnim promjenama za sebe i svoje zajednice.  Biti informisan o političkim pitanjima i glasanje na izborima daje svim angažovanim građanima priliku da budu dio procesa donošenja odluka koje su važne za njih i koje donose dobrobit za sve.  Drago mi je što grad Mostar i naš projektni konzorcij rade sa mladim ljudima i pripremaju ih za građanski angažman u stvarnom životu,“ rekao je Ambasador Reilly.

Electionville je izmišljeni grad u obliku obrazovne igre, u kojoj sudionici preuzimaju izazovne uloge članova gradsldakog vijeća. Tokom igre učesnici formiraju izmišljene političke stranke, biraju prioritetne političke oblasti i pokušavaju da se suoče sa raznim izazovima donoseći odluke, pregovarajući o korištenju i raspodjeli resursa kako bi postigli konsenzus. Igra potiče mlade da, pojedinačno i u grupama, razmišljaju o procesu donošenja odluka i temeljnim potrebama jedne lokalne zajednice. Stranka koja uspije izdvojiti najviše sredstava za svoje prioritetne političke oblasti pobjeđuje. Učesnici se također boduju prema uspješnosti upravljanja fiktivnim gradom u njegovoj cjelini.

Izvorno osmišljena kao stolna igra od strane Fabel AB, a prilagođen od strane Švedskog instituta za format podne igre, Electionville ima za cilj razviti osjećaj odgovornosti kod mladih ljudi koji će u budućnosti biti zaduženi za održavanje i razvoj demokratije u Mostaru.


Helena Lagerlöf, Švedska ambasadorica u Bosni i Hercegovini

Upravo je uz podršku Švedske ambasade u Sarajevu, 2021. godine, LDA Mostar po prvi put program implementirao u Bosni i Hercegovini, i to u tri grada – Mostaru, Sarajevu i Banja Luci. Helena Lagerlöf, Švedska ambasadorica u Bosni i Hercegovini, tokom svoje prve službene posjete Mostaru izjavila je:

„Igra “Welcome to Electionville” omogućava učesnicima da nauče na koji način funkcionira lokalna uprava i demokratski procesi. Ona je također alat za prakticiranje osnovnih demokratskih prava i vrijednosti. To je nešto što bismo svi trebali kontinuirano prakticirati jer: Demokratija je vrijedna zaštite – svaki dan i od strane svih nas. Sloboda izbora, govora, mišljenja i ljubavi nikada se ne može uzeti zdravo za gotovo. Isto važi i za pravo svake osobe da vrši uticaj, glasa i da bude tretirana ravnopravno pred zakonom.

Igra je do danas proizvedena u preko 13.000 primjeraka, tako dosegnuvši više od polovine osnovnih i srednjih škola u Švedskoj. Zajedno ćemo nastaviti da budemo snažan glas i akter razvoja demokratije u svijetu. Švedska će nastaviti da se zalaže za demokratske principe u svim kontekstima, kao što su učešće građana, ljudska prava, ravnopravnost spolova, vladavina prava, sloboda medija, nezavisnost institucija, društvena jednakost i integracija,” rekla je Ambasadorica Lagerlöf.


Eman Pajić, voditelj igre

Eman Pajić, voditelj igre, je protekla četiri mjeseci vodio 91 učenika i 25 profesora-mentora kroz brojne izazove u ovom izmišljenom gradu. Pajić tvrdi da su mladi kroz program „Šta je demokratija za mlade – Electionville“ pokazali da su više nego željni da izraze svoje mišljenje i pokažu svoje pregovaračke sposobnosti.

„Moram priznati da su učesnici nadmašili naša očekivanja i ukazali nama, ali i široj javnosti, koliko su prijeko potrebne slične prilike. Bilo je veliko zadovoljstvo posmatrati kako tokom programa učesnici postaju sve opušteniji i samopouzdaniji u svojim izlaganjima. Ponosni smo što Electionville nije bilo samo prilika da mladi nešto nauče, nego i iskustvo koje je bilo zabavno, puno smijeha i upoznavanja novih ljudi. Vjerujem da smo kroz ovaj program uspjeli zaintrigirati naše mlade o temama koje su ključne za funkcionisanje jednog grada i omogućili im priliku da učestvuju u programu koji u svom fokusu ima njih i njihova mišljenja,“ rekao je Pajić.

Od ukupno 17 škola, koliko ih je učestvovalo u programu, četiri škole su izborile mjesto u velikom finalu takmičenja  –  Srednja elektrotehnička škola Salih Salko Ćurić, Srednja građevinska škola, Srednja medicinska škola Sestara milosrdnica i Srednja turističko-ugostiteljska škola.


Amar Obradović

Amar Obradović, učenik Srednje elektrotehničke škole Salih Salko Ćurić, izrazio je svoje oduševljenje i zadovoljstvo povodom uspješno održanog takmičenja.

„Sretan sam što su gotovo sve srednje škole u gradu učestvovale, pružajući priliku nama, mladim osobama, da na trenutke iskusimo ulogu vijećnika i usavršimo vještine političkog izražavanja. Hvala LDA i ekipi koja je vodila ovo takmičenje na predanosti, jer su stvorili jedno od najboljih takmičenja u kojima sam imao čast učestvovati,” rekao je Obradović.

Petra Obradović

Učenica Srednje medicinske škole Sestara milosrdnica, Petra Obradović,  istakla je da joj je čitav proces, u kojem učestvuje od oktobra 2023. godine, donjeo mnogo informacija o načinu funkcioniranja demokratije i politike, općenito.

„Koncept Electionvilla je osmišljen jako dobro, jer nam kroz igru pruža uvid u svijet koji je nama mladima vrlo malo poznat. Uz sve to igra nas uči o zajedništvu i suradnji kako s članovima vlastite, tako i „protivničke stranke,“ kaže Obradović.

Obradović smatra da je tema demokratije i političkog učešća u većini slučajeva potisnuta i izostavljena, te da se mladi o njoj ne educiraju u onoj mjeri koliko je to potrebno.

„Politika je nešto neizostavno, a možda je baš netko od nas taj koji će „sutra“ u njoj sudjelovati. Osobno mi je veliko zadovoljstvo i zahvalna sam što mi je pružena prilika da budem dio ove priče u kojoj sam stekla nova poznanstva i naučila mnogo toga,“ kaže Obradović.

Srednja građevinska škola, prvoplasirana škola, i Srednja medicinska Sestara milosrdnica, drugoplasirana škola, nagrađene su studijskim putovanjem u Novi Sad tokom kojeg će imati priliku upoznati se i razmijeniti iskustva sa 12 učenika srednjih škola iz ovog grada. Pored nagrade za prvoplasiranu i drugoplasiranu školu, LDA Mostar je danas dodijelio i niz posebnih priznanja za učenike koji su se istakli svojim komunikacijskim vještinama, inovativnim pristupom i rješenjima, sportskim duhom, te demonstracijom istinskih demokratskih vrijednosti – suradnje, solidarnosti i poštovanja:

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekat koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i privrednog života u Mostaru. Projektom se podržavaju građanke i građane i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sustavan način. Pored toga, Projekat izravno dodjeljuje sredstva za financiranje infrastrukturnih projekata i intervencija u javnom prostoru, kao i inicijativa koje će dizajnirati i voditi građanke i građani, a koje se odnose na zajednički javni prostor i zajedničke aktivnosti.

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.  Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu I razvojnu pomoć u više od 30 zemalja diljem svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI)Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević)Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Udruženje građana NEŠTO VIŠE.

Related Posts