bs
bs

OTVORENI POZIV ZA MLADE UMJETNIKE: LJETNE POP-UP GALERIJE


OTVORENI POZIV ZA MLADE UMJETNIKE: Ljetne pop-up galerije

Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) sa zadovoljstvom objavljuje otvoreni poziv namijenjen mladim umjetnicima pozivajući ih da podnesu svoja umjetnička djela inspirisana kulturnim nasljeđem.

Odabrani kandidati će imati priliku izložiti / izvesti svoje umjetničko djelo za vrijeme „Ljetnih pop-up galerija“ i ”Pop-up marketa”, organizovanih u okviru projekta CLINK – Kulturno nasljeđe kao spona različitosti Evrope, kofinanciranog kroz EU program Evropa za građane.

 

Šta su pop-up galerije?

„Ljetne pop-up galerije ” zamišljene su kao manje formalni javni umjetnički prikaz koji daje novu svrhu poznatim javnim prostorima, doprinoseći tako novom urbanom identitetu grada. Pop-up galerije potiču gledaoca na interakciju s umjetničkim djelom i imaju namjeru potaknuti razgovor i raspravu o relevantnim društvenim pitanjima.

”Ljetne pop-up galerije” će biti organizovane u periodu od jula/srpnja do septembra/rujna 2019. godine u 9 zajednica s područja 6 zemalja Europske unije i Zapadnog Balkana: Mostar, Prijedor, Zavidovići (Bosna i Hercegovina), Subotica i Knjaževac (Srbija), Nikšić (Crna Gora), Sisak (Hrvatska), Heraklion (Grčka) i Vlora (Albanija).

Tko se može prijaviti?

Poziv za prijavu je otvoren širokom spektru pojedinaca i grupa umjetnika u dobi od 13 do 30 godina, koji žive u Bosni i Hercegovini. Neformalne grupe umjetnika treba da definišu vođu tima koji će prijavu podnijeti u ime kolektiva. U skladu sa tim, prijava treba sadržavati imena i prezimena svih umjetnika koji su uključeni kao i njihove pojedinačne životopise, te jednu zajedničku Izjavu umjetnika.

Uslovi za prijavu:

  • Svi profili umjetnika i svi oblici umjetnosti su podjednako prihvatljivi (likovna umjetnost, ulična umjetnost, grafika, fotografija, instalacije, poezija, književnost, muzika, pozorište, ples, film / video, svjetlosni performansi, fuzija umetničkih oblika i / ili drugi oblici umjetničkog izražavanja)
  • Umjetnički rad mora biti u skladu s općom temom poziva – kulturno nasljeđe (materijano i/ili nematerijalno) Bosne i Hercegovine, njegovo očuvanje, promocija i održivo korištenje
  • Svi umjetnički oblici / umjetnički radovi moraju biti spremni za:

Logistička podrška

U skladu s propozicijama vezanim uz implementaciju aktivnosti projekta CLINK, LDA Mostar će pružiti logističku podršku odabranim umjetnicima u organizovanju njihovog umjetničkog izlaganja.

Kako se prijaviti?

Molimo Vas da popunjeni obrazac Izjava umjetnika i životopis pošaljete do 15. jula/srpnja, 2019. godine na e-mail: ldamostar@gmail.com.

Sve dodatne informacije možete zatražiti do 5. jula/srpnja, 2019. godine putem e-maila: ldamostar@gmail.com.

Related Posts