bs
bs

Javnost prepoznaje važnost javnih prostora na otvorenom u Mostaru

Građanke i građani ostavili oko 200 prijedloga za poboljšanje javnih prostora na otvorenom

U nedjelju, 5.6.2022. organizovali smo četiri razgovora sa građankama i građanima pod nazivom “Zamisli javni prostor po svojoj mjeri” u sklopu projekta “Mostar – Prostori koji pokreću“.

Građanke i građani Mostara su na događajima imali priliku kroz razgovore sa doc. dr. Senadom Demirović Habibija, dip. ing. arhitekture naučiti kako razmišljati o javnim prostorima i koje metode i alate mogu koristiti prilikom planiranja javnih prostora na otvorenom. Nakon razgovora građanke i građani su kroz upitnike ostavili svoje prijedloge urbanih akupunktura javnih prostora na otvorenom, kao i savjete za bolje upravljanje javnim prostorima u gradu.

Ukupno je ispunjeno i predato 74 upitnika, na kojima su određene lokacije pomenute 85 puta, a za koje je ukupno dato oko 200 prijedloga, ideja i komentara građanki i građana. Kroz obradu i objedinjavanje upitnika evidentno je da su građanke i građani iskazali najveću potrebu za zelenim površinama (obnova i revitalizacija postojećih, dodavanje novih i redovno održavanje), biciklističkim stazama, adekvatnim pristupom javnim površinama za osobe sa invaliditetom i inkluzivnijim dječijim igralištima.

Tabelu sa prijedlozima prikupljenim na četiri razgovora sa građankama i građanima možete pogledati na poveznici.

Ovim prijedlozima će biti dodati i prikupljeni prijedlozi partnerskih organizacija na projektu “Mostar – Prostori koji pokreću”. Zajedno sa partnerskim organizacijama prijedloge ćemo uputiti prema nadležnim institucijama grada Mostara.

Projekat ”Mostar – Prostori koji pokreću” finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Related Posts