bs
bs

Mostar želi biti grad po mjeri čovjeka

Razgovor sa građankama i građanima pod nazivom “Zamisli javni prostor po svojoj mjeri” održan je jučer u sklopu projekta “Mostar-Prostori koji pokreću” u organizaciji Agencije lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar).

Događaj je održan na četiri lokacije (Hotel “Bristol” Mostar; Kulturni centar Mostar-Sjever, Potoci; Centar za posjetititelje i Centar za podršku klasterima Mostar, Buna i Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača) u četiri različita termina. Na sve četiri lokacije građanke i građani su imali priliku saznati više o tome šta su javni prostori, te dati i usvojiti prijedloge za urbane akupunkture kako bi se javni prostori u gradu unaprijedili i koristili svakodnevno.

U svojoj prezentaciji doc. dr. Senada Demirović Habibija, dipl. ing. arhitekture istakla je važnost uključivanja lokalne zajednice u planiranje i upravljanje gradovima i okolišem, te se dotakla metoda i alata koji se mogu koristiti prilikom razmišljanja i planiranja javnih prostora na otvorenom.

„Jedan te isti prostor mi ne doživljavamo isto. Sve je stvar percepcije i naših iskustava sa prostorom. Upravo tu leži potencijal javnih prostora.“, istakla je doc. dr. Demirović Habibija, dipl. ing. arhitekture.

Na dvije lokacije u centralnom dijelu grada (Hotel “Bristol” Mostar” i Hrvatski dom herceg Stjepan Kosača) građani su kao najprioritnetnije probleme u javnim prostorima na otvorenom istakli nedostatak i neadekvatan pristup javnim prostorima za osobe sa invaliditetom i majke sa djecom u kolicima, nedostatak korpi za otpatke i nedostatak i neadekvatno održavanje već postojećih zelenih površina u gradu Mostaru.

Ivica Pavlović, predsjednik Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize ”Marko Ravlić” naglasio je kako prostori grada Mostara više sputavaju nego što pokreću osobe sa invaliditetom.

Na lokaciji Potoci građanke i građani su kao najprioritetniji problem u sjevernom dijelu grada istaknuli nedostatak parka za djecu, sportsko-rekreacionog centra i šetnice uz Neretvu, dok na lokaciji Buna građanke i građani nisu izrazili zainteresiranost da kroz ovu vrstu događaja daju svoje prijedloge za poboljšanje javnih prostora na otvorenom u južnoj zoni grada Mostara.

Tokom događaja građanke i građani su imali priliku da svoje prijedloge za intervencije u javnim prostorima zapišu na upitnik. Svi prijedlozi koje su ostavili bit će obrađeni i upućeni nadležnim tijelima, nakon čega će sve građanke i građani grada Mostara dobiti priliku da glasaju i odaberu javne prostore koji će biti poboljšani.

Građanke i građani su naglasili da je potrebno da se stanovnicima grada Mostara vrati povjerenje i pokaže da se njihove ideje cijene, a jedan od načina na koji se to može uraditi jeste kroz osnaživanje manjih, neformalnih inicijativa građanki i građana.

Događaj je moderirala Maja Vejzović, menadžerica projekta ”Mostar-Prostori koji pokreću”, a stručna predavačica bila je doc. dr. Senada Demirović Habibija, dipl. ing. arhitekture.

Povod razgovora sa građankama i građanima bio je Svjetski dan zaštite okoliša u sklopu kojeg LDA Mostar želi potaknuti građanke i građane da razgovaraju o modelima unapređenja zajedničke životne sredine u cilju ostvarivanja osnovnog ljudskog prava na zdravu životnu sredinu. Moto ovogodišnje kampanje je ”Samo Jedna Zemlja” sa specijalnim fokusom na život u harmoniji sa prirodom.

Projekt ”Mostar – Prostori koji pokreću” finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).

Galeriju fotografija sa događaja pogledajte na sljedećem LINKU.

Related Posts