bs
bs

Razgovor sa… Medina Gosto Bakić

Našu seriju blogova pod nazivom „Razgovor sa…“ otvaramo sa predsjednicom Udruženja žena „Vrba“ iz Gnojnica, Medinom Gosto Bakić. Ovom prilikom smo posjetili štand Udruženja, koje članice vrijedno održavaju, te sa gđom. Gosto Bakić razgovarali o aktivnostima Udruženja, njenom iskustvu na nedavno završenom programu Akademija za lidere (LAP) i partnerstvima koja su se izrodila iz ovog programa.

Prije svega, možete li našim čitaocima približiti rad Vaše organizacije?

Udruženje žena „Vrba“ je osnovano 2018. godine sa ciljem poboljšanja ekonomskog položaja žene u lokalnoj zajednici kroz aktivnosti kao što su pravljenje i prodavanje organskih i prehrabenih proizvoda, kao i rukotvorina. Trenutno imamo 23 članice, od koji možemo reći da je 10 aktivno uključeno u rad Udruženja. Članstvo nije dobno ograničeno, tako da imamo članica svih generacija 22-65+.

Medina Gosto Bakić sa Azrom, članicom Udruženja,
na Uličnom bazaru

Trenutno se nalazimo ispred štanda koji je Grad Mostar dodijelio Vašoj organizaciji, a na kojem ste izložili ručne radove, biljne preparate i proizvode koje članice Udruženja vrijedno prave. Možete li nam reći u sklopu kojeg projekta je štand postavljen i šta postojanje ovakvih projekata znači za udruženja poput Vašeg?

Štand ispred kojeg se nalazimo je postavljen u sklopu projekta „Ulični bazar“ koji je Grad Mostar pokrenuo u saradnji sa gradskim poduzećem Tržnice-pijace d.o.o., a sa ciljem oživljavanja javnih prostora, te obogaćivanja turističke ponude grada Mostara. Kroz uspješnu saradnju sa Obrtničkom komorom, Udruženje je omogućilo sebi finansiranje štanda, u periodu mart-decembar 2022. godine. Prirodni nastavak ove saradnje bilo je i obezbijeđenje izlagačkog mjesta na „Mostarskoj Tepi“, rado posjećenoj lokaciji od strane turista, pogotovo tokom ljeta.

Oba izlagačka mjesta, kao i naša učešća na lokalnim, ali i sajmovima i izložbama unutar BiH, finansiraju nastavak aktivnosti naše organizacije tj. organizovanje druženja za žene treće životne dobi, kreativne radionice za djevojčice i djevojke, kao i edukativne radionice koje pomažu mladim ženama u pokretanju vlastitog obrta ili pronalaženju posla. Dio novca naravno finansira i materijale koji su potrebni za pravljenje naših proizvoda.

Nedavno ste u sklopu Projekta Mostar – Prostori koji pokreću učestvovali na Akademiji za lidere. Možete li nam reći šta Vas je zainteresiralo da se prijavite?

Cilj mi je bio da naučim nova znanja i vještine koje će biti od koristi ne samo meni, nego i članicama Udruženja na koje stečena znanja mogu prenjeti. Trening sam vidjela kao i odličnu priliku za podizanje vidljivnosti našeg Udruženja u gradu, ali i za povezivanje sa ostalim nevladinim organizacijama, a sve u nadi da će to postati temelj naših ili njihovih novih projekata. Jedino što me zabrinulo tokom prijave bilo je kako ću ja to sve organizovati (smijeh)… rad od kuće, privatni obrt, mala djeca, održavanje štanda itd. U takvim trenucima, sreća je imati podršku žena kao što su članice ovog Udruženja.

Kakva su bila Vaša očekivanja prije nego što ste došli na prvi trening?

Malo mi je ta riječ „lideri“… Nažalost, odmah me podsjeća na politiku. Odmah sam razmišljala ko će sve biti tamo i da li je meni uopšte tu mjesto. I prije sam, kroz UG Nešto Više, učestvovala na nekim treninzima vezanim za lidestvo, ali su oni trajali nešto kraće i nisu uključivali predstavnike Grada, zbog čega mi je ovaj trening bio drugačiji.

Vježba “Faze realizacije projekta”
Akademija za lidere (LAP)

Već nekoliko puta ste se osvrnuli na samo trajanje treninga, koji je bio direktan proizvod širokog raspona tema obuhvaćenih ovim Programom. Od ukupno 10 različitih tema koje ste imali priliku istražiti tokom treninga, koju obrađenu temu bi ste izdvojili kao najkorisniju za Vaš budući rad u Udruženju?

Faze realizacije projekta, gdje smo mi morali osmisliti mini projekat i detaljno proći kroz sve četiri faze, ali i sagledati koje su naše ciljne skupine, prilike za saradnju sa ostalim akterima itd. mi se čini kao jako korisna tema. Mislim da smo svi mi već davno shvatilli da nije bitno samo dobiti neki projekat, nego osigurati da rezultati tog projekta žive i nakon njegovog završetka. U tom smislu, naučeno na ovom programu će se multiplicirati kroz naš rad u budućnosti.

Ono što je jednako ostalo sa mnom nakon ovog programa jeste nadahnuće da nastavimo raditi i boriti se sa poteškoćama i izazovima, kojih će sigurno biti, kako za nas, predsjednike Udruženja, tako i za predstavnike Grada koji provode zakone i propise bez obzira na njihovo lično mišljenje o istim.

Spomenuli ste da je jedan od razloga Vaše prijave na trening bilo povezivanje sa nevladinim organizacijama, kao i da treninzi na kojima ste učestvovali do sada nisu omogućavali povezivanje sa predstavnicima Grada. Da li Vam je ovaj trening pomogao da ostvarite nove veze i/ili osnažite postojeće sa navedenim skupinama?

Večinu učesnika nisam poznavala prije treninga. Neke učesnike iz nevladinog sektora sam poznavala i iz viđenja sam poznavala ljude iz Grada, ali nikad nisam imala priliku blisko sarađivati sa njima. Trening mi je omogućio da bolje upoznam, prvenstveno predstavnike Grada, ali i bolje shvatim šta oni rade. Sa predstavnicima Grada sam tokom treninga razmijenila kontakt informacije, kako bih ih mogla kontaktirati i intenzivirati našu saradnju na ovom, ali i drugim projektima.

Novi kontakti iz Grada nam svakako mogu pomoći u pronalaženju rješenja za prostor našeg Udruženja. Trenutni prostor u kojem se nalazimo je prostor bivše škole i ambulante. Naše Udruženje je u suštini i nastalo iz nekog revolta da se taj prostor sačuva od devastacije i vandalizma koji je bio česta pojava nakon što su se te dvije institucije odselile. Od Grada smo dobili pravo na korištenje prostora do formiranja Gradskog vijeća, međutim nakon izbora smo bili prisiljeni da naše aktivnosti svedemo na jednu sobicu u toj zgradi, bez prava korištenja mokrog čvora.

Mislim da su predstavnici Grada kroz ovaj trening imali priliku spoznati važnost općenito nevladinih organizacija, te se upoznati sa našim aktivnostima što će, ja se nadam, ubrzati i olakšati pregovore koje mi trenutno vodimo sa Gradom, ali i našu buduću saradnju na ostalim aktivnostima Udruženja.

Medina Gosto Bakić na
Akademiji za lidere (LAP)

Pored upoznavanja, da li ste na marginama programa već imali priliku ostvariti partnerstva koja su se izrodila u konkretne akcije?

U redovnom kontaktu sam ostala sa gospođom Miljanom iz Udruge slijepih HNŽ, gospođom Lidijom iz Udruge Vjera i Borba i gospođicom Harisom iz Udruženja Novi put. Sa njima sam najviše sarađivala tokom samih treninga, a nakon treninga smo razgovarale o aktivnostima koje naša Udruženja žele provesti u ovom predprazničnom periodu. Kroz jedan od tih razgovora smo razvili i ideju da naše Udruženje obezbijedi higijenske potrepštine ženama koje trenutno borave na Psihijatrijskom odjelu pri Kantonalnoj bolnici „Dr. Safet Mujić“, što planiramo i učiniti u narednom periodu.

Tokom razgovora smo također uvidjeli da jedna drugoj možemo pomoći u nekim od naših aktivnosti, te smo već krenuli prema realizaciji dogovorenog, npr. Lidija je Udruženju Novi put donirala odjevne predmete, ne bih sad da otkrivam šta je tačno donirano, jer onda neće biti novogodišnje iznenađenje. (smijeh) Njih će Harisa u sklopu redovnih aktivnosti Udruženja Novi put dodijeliti korisnicima.

Nadam se da ćemo saradnju ostvariti sa Gradom i ostalim udruženjima koja su učestvovala na treningu, a da ćemo sa ova tri udruženja intenzivirati saradnju u narednom periodu, da li kroz naše individualne akcije ili formalno kroz ovaj Projekat.

.

.

.

„Projekat Mostar – Prostori koji pokreću“ finansiran je od strane Vlada Ujedninjenog Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN) češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević)Agencija lokalne demokratije iz Mostara (LDA Mostar) i Udruženje građana Nešto Više (NV).

Related Posts