bs
bs

Mladi Mostara imaju rješenje za nazive gradskih ulica

Mladi Mostara imaju rješenje za nazive gradskih ulica

Krajem marta, u Gradskoj Vijećnici u Mostaru, održana je diskusija o inicijativi i peticiji za promijenu naziva spornih ulica u Mostaru pod nazivom “Naši razgovori”, koji su dio projekta PRO-Budućnost, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Forum građana Tuzle, Centrom za razvoj mladih KULT, Nansen Dialogue Centre MostarCaritas Bosne i Hercegovine i Helsinški parlament građana Banja Luka. Cilj “Naših razgovora” je da se, kroz iskren i otvoren dijalog, stvori ambijent u kojem će se početi razumijevati postojanje drugih i drugačijih mišljenja i narativa, što će doprinijeti stvaranju temelja za širok dogovor u društvu, u korist svih naroda i građana Bosne i Hercegovine i svih njenih dijelova.

Zanimljivo je istaknuti da je prva ovakva inicijativa potekla još 2017. godine, od skupine mladih s područja Grada Mostara, kroz aktivnost istraživačke radionice ‘’Moj grad – grad interkulturalnosti’’, a koja je bila dijelom EU projekta ‘’Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih Balkana’’. Radionicu je realizirao Centar ADA kroz program CityLAB u organizaciji Agencije lokalne demokratije Mostar, koja je ujedno i partner projekta.

Cilj aktivnosti je bio analizirati postojeće mape i strukturu grada, a interkulturalnost kao fenomen prikazati što opipljivijim. Kao model za to mladima su poslužila imena ulica Mostara. Na taj način su željeli prikazati slojeve interkulturalnosti u gradu Mostaru, ali i istovremeno promovisati univerzalne vrijednosti. Željeli su prije svega pokazati da mladi ljudi stavljaju prave vrijednosti i načela ispred bilo čega što označava podjele.

Kao rezultat radionice kreirano je stoga 9 jedinstvenih razglednica sa sasvim ‘’novim’’ nazivima mostarskih ulica na način na koji ih mladi doživljavaju, a od kojih svaka sa sobom nosi jednu iznimnu i upečatljivu poruku…

U dokumentu ispod pogledajte produkt rada mladih i njihovu viziju gradskih ulica.

Moj grad – grad interkulturalnosti

Related Posts