bs
bs

CLINK: Finalni međunarodni događaj okupio više od 130 sudionika zainteresiranih za temu obnove kulturnog nasljeđa

Kulturno nasljeđe kao moćan pokretač zajednice

Više od 130 sudionika sa Zapadnog Balkana i Europske unije, kao i međunarodni sudionici, okupili su se 28. maja/svibnja kako bi sudjelovali na završnom međunarodnom događaju „Obnova nasljeđa: novi život za napuštene industrijske, vjerske, vojne ili javne zgrada“. Događaj je organiziran u sklopu projekta CLINK – Kulturno nasljeđe kao spona različitosti Europe, od strane voditelja projekta Agencije lokalne demokratije Mostar.

Sudionici su imali priliku slušati uvažene stručnjake iz područja kulturnog nasljeđa, kako iz javnih i obrazovnih institucija, tako i iz organizacija koje se bave ovom tematikom.

Događaj je uspješno okupio kulturne aktere iz partnerskih zemalja i otvorio dijalog o inovativnim praksama čiji je cilj podizanje svijesti o kulturnom nasljeđu šire javnosti, posebno kod mladih. Bila je to izvrsna prilika za domaće aktere i međunarodne sudionike da obogate svoje znanje i podijele svoje iskustvo na području očuvanja kulturnog nasljeđa i svijesti o istom.

Događaj je zaključen zajedničkom izjavom partnera projekta, koji su ustvrdili kako je kulturno nasljeđe snažan pokretač za djelovanje u zajednici.

Stoga mjesta i objekti kulturnog nasljeđa mogu imati vrlo pozitivan utjecaj na mnoge aspekte u načinu na koji se zajednica razvija. Obnova, stanovanje, obrazovanje, ekonomski rast i angažman zajednice su primjeri oblasti na koje nasljeđe može vrlo pozitivno doprinijeti životu zajednice.

 Ovaj međunarodni događaj posljednja je aktivnost projekta CLINK – Kulturno nasljeđe kao spona različitosti Europe s ciljem podizanja svijesti o povezanosti kolektivnog kulturnog nasljeđa u tapiseriji bogate i raznolike europske kulture. Projekt provodi 10 partnera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Grčke, Srbije, Crne Gore i Albanije, a koji su podržani kroz program Europske unije Europa za građane.

BIOGRAFIJE PANELISTA
PREZENTACIJE:

Amra Šarančić Logo, moderatorica

Dženana Dedić, voditeljica projekta

Vlatko Čakširan, panelist

Ana Martinović, panelistica

Roberto Zancan, panelist

Maja Pličanić, panelistica

Senada Demirovi-Habibija, panelistica

DOKUMENTI PROISTEKLI KAO REZULTAT AKTIVNOSTI PROJEKTA

  1. Preporuke s Prvog međunarodnog događaja – Normandija, Francuska, 2019.  
  2. Pregled Pop-Up galerija
  3. Zbornik najboljih praksi s Drugog međunarodnog događaja – Knjaževac, Srbija, 2019.
  4. Pregled Foruma u zajednicama
  5. Izjava – Finalni međunarodni događaj, Online (organizator LDA Mostar), 2020.

Pogledajte i snimak događaja na sljedećem LINKU.

 

Related Posts